OMÜ Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Hizmete Girdi
11 Şubat 2019, Pazartesi - 09:05
Güncelleme: 13 Şubat 2019, Çarşamba - 09:17

Karadeniz'de tek olma özelliği taşıyan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, hasta kabulüne başladı.

Vali Osman Kaymak, poliklinik bölümünde hasta kabulüne başlayan Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde incelemelerde bulundu. Vali Kaymak’a; Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Havza Kaymakamı Metin Yılmaz, Havza Belediye Başkanı Av. Murat İkiz, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran ve OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Recep Sancak da eşlik etti.

Vali Kaymak ve beraberindekiler, termal sağlık hizmeti vermek amacıyla OMÜ ve Havza Belediyesinin imzaladığı protokol çerçevesinde faaliyette olan Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

“Yüzlerdeki mutluluk, burada doğru işler olduğunu gösteriyor”

Havza Termal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nin, fiziki imkânları ile oldukça kaliteli bir merkez olduğunu belirten Vali Kaymak "Burada halkımıza kaliteli bir hizmet vermemiz gerekiyor. Merkezimizde fizik tedavi adına en modern uygulamalar yapılmakta. Şimdiden çok sayıda vatandaşımıza hizmet ediyor. Buradaki insanlarımızın yüzlerindeki mutluluk ifadesi, doğru işlerin yapıldığının göstergesi. Rehabilitasyon Merkezi'nin yapımında emeği geçenlere ve burada vatandaşlarımıza hizmet veren herkese çok teşekkür ediyorum." dedi.

Ergoterapi hizmeti de verecek

Konuşmasının ardından Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde incelemelerde bulunan Vali Osman Kaymak, tedavi gören vatandaşlarla sohbet ederek onlara 'geçmiş olsun' dileklerini iletti. 7 bin 500 metrekarelik alana sahip, Karadeniz'de tek olma özelliğini taşıyan ve en son teknolojik donanımla hizmet veren Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde fizik tedavi ve kür merkezi, spor ve egzersiz odaları yer alıyor. Samsun’da ilk defa ergoterapi hizmeti de verecek olan kaplıcaları, hamam kültüründen çıkartıp sağlık ve tedavi merkezi hâline getiren Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, bu özelliği ile de büyük ilgi görüyor.

Ergoterapi nedir?

Geçmişi 1. Dünya Savaşı yıllarına uzanan bir terapi yaklaşımı olan ergoterapi, rehabilitasyonun önemli bir parçasıdır. Avrupa’da “ergoterapi” olarak bilinen bu meslek, Amerika’da "occupational therapy" (iş, meşguliyet terapisi) adıyla anılır. Türkiye’de 1960’lı yıllarda eğitimde “iş ve meşguliyet tedavisi” olarak kullanılırken son yıllarda “iş ve uğraşı terapisi” olarak da adlandırılmaktadır.

Ergoterapistler, hastalıkları ya da engelleri nedeniyle birtakım temel iş ve uğraşıları yeniden öğrenmek zorunda kalan bireyler ile çalışırlar. Bireyin yeni engelli durumuyla günlük yaşam aktivitelerini öğrenmelerinde, çevreye uyumda, işe dönüş sürecinde veya yeni meslekler öğrenmesinde katkıda bulunarak endüstriyel adaptasyonlarına yardımcı olurlar.

Ergoterapi uygulamalarıyla mevcut patolojinin azaltılması, sağlığın korunması, bağımsızlık seviyesi ile üretkenliğin korunması ve artırılması, günlük yaşamın yeniden öğrenilmesi, yeni yaşam tarzı ve meslek kazanılması hedeflenmektedir.