Vefat ve Başsağlığı - Üniversitemizin Kurucu Rektörü Prof. Dr. Tahsin Tuncalı Vefat Etmiştir
15 Ocak 2019, Salı - 16:45
Güncelleme: 26 Aralık 2022, Pazartesi - 12:03

Ondokuz Mayıs Üniversitesinin temellerinin atılarak bugünlere ulaşmasında, “ilk adım” şehri Samsun’da üniversite eğitiminin kurumsal bir yapı içinde başlamasında öncü rol üstlenen Prof. Dr. Mustafa Tahsin Tuncalı Hakk’a yürümüştür.

Samsun’da yakılan kurtuluş meşalesi 19 Mayıs’ın ismine mazhar olan bir bilim yuvasının ülkemize kazandırılması sürecinde fedakârca çalışan, Üniversitemizin her köşesinde o dönemki çalışma arkadaşlarıyla birlikte büyük emekleri bulunan Kurucu Rektörümüz, değerli bilim insanı Prof. Dr. Mustafa Tahsin Tuncalı’ya Cenab-ı Allah’tan rahmet; kıymetli ailesine, bilim camiasına ve OMÜ ailesine başsağlığı dilerim.

Prof. Dr. Sait BİLGİÇ

Not:

Merhum Tahsin Tuncalı, 17 Ocak 2019 Perşembe günü Bilkent Doğramacızade Ali Sami Paşa Camii'nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedilecektir.

Prof. Dr. Mustafa Tahsin TUNCALI (1927 - 2019)

Mübadil bir ailenin çocuğu olarak 21 Ağustos 1927’de Samsun’da doğan Prof. Dr. Mustafa Tahsin Tuncalı, ilk ve ortaöğretiminin ardından üniversite eğitimini imtihansız Tıp Fakültesinde tamamladı.

4 yıllık mecburi hizmetinin son yılını Samsun Sıtma Savaş Tabipliğinde tamamlayan Tahsin Tuncalı, 1956 - 1962 yılları arasında eğitim amacıyla bulunduğu Amerika’da, çocuk sağlığı ve hastalıkları ile çocuk kalp hastalıkları uzmanlığı alanlarında yılın asistanı ödülünü almaya hak kazandı.

1962 yılı sonunda Türkiye’ye dönüş yapan Prof. Dr. Tuncalı, Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın teklifiyle Hacettepe Üniversitesinde akademisyen olarak göreve başladı.

1973 - 1975 yılları arasında Hacettepe Üniversitesinde Rektör Yardımcılığı, 1975 - 1980 yıllarını kapsayan dönemde ise Ondokuz Mayıs Üniversitesinin Kurucu Rektörlüğünü yapan Prof. Dr. Mustafa Tahsin Tuncalı’nın 2 oğlu ve 4 torunu bulunmaktadır.