“Yerel Edebiyat Dergiciliği” Panelinde Önemli İsimler OMÜ'de Bir Araya Geldi
27 Aralık 2018, Perşembe - 18:49
Güncelleme: 02 Eylül 2019, Pazartesi - 13:51

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Genç Yazarlar Topluluğu tarafından yerelde yayıncılık yapan dergilerin yazarlarının bulunduğu “Yerel Edebiyat Dergiciliği” konulu panel gerçekleşti.

Fen Edebiyat Fakültesi Lacivert Salon’da gerçekleşen panelde, “Edebiyat Nöbeti” dergisinin genel yayın yönetmeni Celal Karaca, yazar Sermin Şahin; “Yolcu” dergisinin genel yayın yönetmeni Ömer İdris Akdin konuşmacı olarak yer aldı.

Moderatörlüğünü Mehmet Furkan Topkara’nın yaptığı panele; Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkanı Prof.Dr. Şahin Köktürk, Genç Yazarlar Topluluğu akademik danışmanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Kırılmış Tatar, dergicilik alanında tecrübeli yazarlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Topluluğun akademik danışmanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Kırılmış Tatar panelin açılış konuşmasında “Genç Yazarlar Topluluğunun ilk etkinliğinin böyle güzel ve kalabalık atmosfer içinde başlaması özellikle edebiyat adına hepimizi ümitlendirdi. Topluluğumuzdan bahsetmemiz gerekirse Üniversitemizde yazarlık çerçevesine girebilecek her türlü etkinliği başlatma, devam ettirme ve burada edinilmiş tecrübe ile bölgede ve Türkiye’de güzel işler yapma hedefindeyiz. Yazarlığın vitrini olan dergicilikle başlamak istedik. Dergicilik alanında bizleri bilgilendirmek için gelen konuklarımıza sizin huzurunuzda teşekkürlerimi sunuyorum.“ dedi.

“Dergilerin tanıtımında ve kökleşmesinde basının ve görsel medyanın rolü çok büyük”

Edebiyat Nöbeti Dergisi imtiyaz sahibi ve yazı işleri sorumlusu Celal Karaca “Taşra dergisi olarak nitelendirdiğimiz Anadolu dergileri büyük şehirlerde yeterli öneme haiz değil. Büyük şehirlerde bir kitap evine gittiğinizde Anadolu’dan gelen o dergilerin en altta kaldığını görürsünüz. Yerel dergileri yok sayma havası vardır. Biz dergi çıkardığımızda Türkiye’de yayınlanan bütün dergilerle iletişime geçmeye çalıştık. Karşılıklı dergiler platformu oluşturma fikrimiz vardı. Önce böyle bir platform oluşmadı. Dergilerimiz çıkmaya başladığında ve basında yer buldukça yavaş yavaş dergiler gelmeye başladı. Dergilerin tanıtımında ve kökleşmesinde basının ve görsel medyanın rolü çok büyük, bu da dergilerin abone sayısının artmasına ve yazar portföyünün gelişmesini sağlıyor.” şeklinde ifade etti.

Samsun’da edebiyat dergiciliğinin 1919 yılında başladığını belirten Karaca “Cumhuriyet dönemi öncesi Samsun’da 2 dergi yayınlanıyordu. Dergiciliğin gelişmesi ve yayılması Cumhuriyet dönemine geliyor. Samsun’da, dergicilik son zamanlarda hız kazanmaya başladı. Şu an Samsun’un en uzun ömürlü dergisi ‘Yolcu’ dergisidir.” Bizim çıkardığımız ‘Edebiyat Nöbeti’ dergisi ise Bafra’nın ilk edebiyat dergisidir.” dedi.

Yolcu dergisinin çıkış serüvenini anlatan genel yayın yönetmeni Ömer İdris Akdin “Yolcu Dergisi 1997 yılında yayın hayatına başlamıştır. Bu zamana kadar 92 sayı basıldı. Gerçekten zor zamanlarda dergimiz çıktı. Artık Türkiye’nin her yerinden okurumuz var. Bizim bir üslubumuz var. Sözümüzü usulüne uygun karşı tarafa nasıl ulaştırırız sorusunun çerçevesinde yayın hayatına başladık.” şeklinde ifade etti.

“En büyük usta, ustaların kitaplarıdır”

Yazar olmak isteyenlere önerilerde bulunan Edebiyat Nöbeti dergisinin yazarı Sermin Şahin ise “Ben de Ondokuz Mayıs Üniversitesi mezunuyum. Yazar olmayı çok istiyordum. 6 yıl önce yazamaya başladım. El yordamıyla buldum bazı şeyleri. En büyük usta, ustaların kitaplarıdır. Onlar sizlere çok güzel bir ışık yakıyor. Her bitirdiğiniz kitap bir damladır, hiç fark etmiyorsunuz geliştiğinizi belki ama aradan zaman geçtiğinde kendinizdeki değişimleri fark ediyorsunuz. Yazarlık anlamında daha yürümeye başlamadım. Ustalarımdan öğreneceğim çok şey var. Edebiyat Nöbeti dergisi beni çok besledi. Hocalarımız, 'dergicilik edebiyatın mutfağıdır' derler. Ben de bu söze katılıyorum. Birçok yazar ve şair dergiciliğin mutfağından geçer. Ben de o mutfakta öğrenmeye çalışıyorum.” dedi.

Panelde, öğrenciler dergicilik alanında merak ettikleri soruları tecrübeli kişilerden öğrenme imkânı yakaladı. Etkinlik katılımcılara hediye takdim edilmesi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.