Millî Teknoloji Zirvesi Samsun’da Başladı
13 Aralık 2018, Perşembe - 15:27
Güncelleme: 04 Şubat 2020, Salı - 14:09

Samsun Üniversitesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Üniversiteli Akil Gençlik Topluluğu (Üniak) iş birliğinde yapılan Millî Teknoloji Zirvesi başladı.

Samsun 19 Mayıs Gençlik Kampı Konferans Salonu’nda gerçekleşen zirveye; Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Ak Parti Samsun İl Başkanı Hakan Karaduman, ilçe belediye başkanları, davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasında Ak Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Gökdemir, Ak Parti İl Gençlik Kolları Başkanı Cem Emre Çakan ve Üniak Topluluğu Başkanı Resul Kazanbaş, zirvenin oluşumu ve amacı hakkında kısaca bilgi verdi.

“Millî teknoloji alanında son dönemde ciddi yollar aşıldı”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin ise konuşmasında, ülkelerin gelişmesinde en önemli unsurun yerli üretimin hayata geçirilmesi olduğunu ifade etti. Türkiye’nin her alanda gelişme göstermekle birlikte özellikle millî teknoloji alanında son dönemde ciddi yollar katettiğini dile getiren Şahin “Birlik ve beraberlik hâlinde her türlü yıkıcı terör unsurlarının da üstesinden gelerek ülkemizin bağımsızlığını devam ettireceğiz.’’ dedi.

“Artık dünya, yeni bir sanayi ve teknoloji anlayışına doğru ilerliyor”

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, üniversiteleri, kuruluş amaçları doğrultusunda tanımlayarak “Üniversiteler yeni bilgilerin üretildiği, yeni bakış açılarının filizlendiği, yeni projelerin geliştirildiği yerlerdir. Bu nedenle üniversiteler bilimle hayatı, teknolojiyi ve sanayiyi buluşturan yerler olmalıdır. Samsun Üniversitesi, toplumun ihtiyaçlarını önde tutarak, öncelikle şehrine, bölgesine ve ülkesine, daha sonra bilim dünyasına faydalı bireyler yetiştirmeyi, projeler üreterek milletimizle beraber olmayı amaçlamaktadır. Çünkü artık dünya, yeni bir sanayi ve teknoloji anlayışına doğru ilerliyor. Endüstri 4.0, yapay zekâ, bulut bilişim, sanallaştırma, akıllı makineler, akıllı şehirler, akıllı ulaşım gibi yüksek teknolojili gelişmeler günümüz dünyasını şekillendirmektedir. Bu anlayışın pekiştirdiği insan kaynağı modelini, Türkiye’nin hizmetine sunmamız şarttır.” sözlerine yer verdi.

“Akıllı sistemler ve yüksek teknolojide, gençler çok daha ileri seviyede başarılara imza atmalıdır”

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın peşinden kısa bir konuşma yapan Vali Osman Kaymak ise ”Bugün burada ileri teknolojinin ülkemizde geliştirilmesine yönelik çalışmalara ve bu yönde özellikle gençlerin teşvik edilmesine odaklanan 'millî teknoloji hamlesi' vesilesiyle bir araya geldik. Geleceğin katma değerli ürünlerinin ülkemize kazandırılmasını ve milletimize katkılarının bilimsel olarak ortaya konulmasını hedefleyen bu zirve sayesinde millî ve özgün kavramlarla bu alandaki dönüşüme yönelik fikir ve önerilerin önünü açacağız. Millî teknoloji hamlesi; Türkiye’nin bu tür girişimlerini arttırarak, teknoloji üretip tasarlayan bir ülke hâline gelebilmesi yönünde hedefleri ortaya koymaktadır. Akıllı sistemler ve yüksek teknolojide gençlerin çok daha ileri seviyede başarılara imza atmalarını desteklemektedir.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Mısırlıoğlu, Samsun Üniversitesi Ballıca Havacılık Kampüsü'ndeki faaliyetleri anlatarak açılış konferansını gerçekleştirdi. Ardından oturumlara geçildi. Zirvenin ilk günü 2 oturum yapılırken yarın sona erecek zirvede iki oturum daha gerçekleştirilecek.