MENU

Coğrafyacılar Teknik Geziyle Teorik Bilgilerini Sahada Test Etti
20 Kasım 2018, Salı - 14:27
Güncelleme: 05 Şubat 2020, Çarşamba - 10:01
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencileri, düzenledikleri bilimsel eğitim amaçlı teknik geziyle farklı arazi yapıları ile tarihî ve mimari eserleri yerinde gözlemleyip bu alanlarda mesleki uygulama fırsatı yakaladı.

Coğrafya Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali Uzun ile Dr. Öğr. Üyesi Tamer Özlü’nün kılavuzluk ettiği gezide, uygulama güzergâhı Samsun, Ladik ve Boraboy hattından oluşurken bu güzergâhta bulunan 9 yer ziyaret edildi.

Coğrafya Bölümü ekibi “arazi tatbikatları-1” dersi kapsamında sırasıyla; Ahullu paleosolleri (gömülmüş topraklar), Çakallı tarihî kültürel eserleri (Kurtuluş Yolu, Çakallı Köprüsü, Çakallı Hanı, Kasımzade Ahmet Sofi Camii), Gürgen Dağı ters fayı, Tekesapağı volkan duvarı, Ladik Ambarköy (Ladik ilçe merkezi ve Ladik Gölü), Destek Geçidi ve buradan geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ve Boraboy Tabiat Parkı’nda incelemelerde bulundular.

Samsun, Ladik ve Boraboy güzergâhına yönelik düzenlenen eğitimsel gezi; Ahullu paleosollerinin incelenmesi ile başlarken öğrencilere bu kapsamda Ahullu gömülmüş topraklarının oluşumu ve gömülme süreci anlatıldı. Daha sonra bölgenin tarihî, kültürel ve mimari dokusuna öğrencilerin tanık olması için Çakallı kültürel eserleri ziyaret edilip eserler hakkında bilgiler verildi.

Teknik gezinin üçüncü durağında bulunan Gürgen Dağı’nda, fayların çeşitleri ve oluşum süreçleri; sonraki durak olan Tekesapağı volkan duvarında ise iç püskürük kayaçlar ve bu kayaçların oluşturduğu şekiller ile ilgili olarak öğrenciler detaylı olarak bilgilendirildi. Gezi, “müze köy” özelliği taşıyan Ladik Ambarköy ziyareti ile devam ederken bölge insanının düşünüş, yaşayış, inanç ve sanat anlayışını gözler önüne seren Ambarköy’ün turistik çekicilikleri başta olmak üzere bölgeye özgü kırsal mimari, eğitim, tarım ve sanayi özellikleri irdelendi.

Gezinin Ladik turunda da ilçe merkezi ve yörenin doğal güzelliklerinden Ladik Gölü gezildi ve gölün oluşum özellikleri, barındırdığı balık türleri vb. özellikleriyle topoğrafik çalışması yapıldı. Teknik gezinin son iki durağından biri olan Destek Geçidi’nde Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın arazide geçtiği yerler izlenerek değerlendirmeler paylaşıldı. Boraboy Gölü Tabiat Parkı ile gezi sonlandırılırken parkın flora ve faunasına (belli bir bölgedeki bitki ve canlı türleri) ilişkin tespitlere yer verildi. 

Teknik gezi sonunda Coğrafya Bölümü öğrencileri bu uygulamaların, mesleki yetkinliklerine hayati katkıları olduğunu belirtirken teorik bilgilerini sahada test etme imkânı veren arazi çalışmasının oldukça verimli ve dolu dolu geçtiğini söylediler.

Arazi çalışmasıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ali Uzun ise coğrafya disiplininde saha çalışmalarının çok önemli ve belirleyici olduğuna dikkat çekip yapılanın unutulmayacağı prensibiyle hareket ettiklerini vurgularken bu tür coğrafi arazi gezilerinin; öğrencilere geniş ve kalıcı deneyimler sunduğunu ve dolayısıyla onların coğrafya ile birçok kavram ve teorik bilgiyi birleştirip bütünleştirmelerine hizmet ettiğini dile getirdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected