Cinsel Sağlık Danışmanlığı Sağlama Projesi Başladı
19 Kasım 2018, Pazartesi - 10:42
Güncelleme: 05 Şubat 2020, Çarşamba - 14:12

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi (OKTAM) bünyesinde kurulan ve çalışmalar yürüten Pembe Yaka Öğrenci Topluluğunun hazırladığı “Danışmanınız Yanı Başınızda - Cinsel Sağlık Danışmanlığı Sağlama (CİSDASAP)” isimli proje, Türkiye Aile Planlaması (TAP) Vakfı bünyesindeki “1 Aralık Gençlik Fonu” kapsamında kabul edildi.

Danışmanlığını OKTAM Müdürü Prof. Dr. İlknur Aydın Avci'nin yaptığı, proje ekibinin ise Arş. Gör. Özge Öz Yıldırım, Arş. Gör. Dilek Çelik Eren ile Arş. Gör. Mehmet Korkmaz’dan oluştuğu proje kapsamında; Samsun Canik ilçesi Yavuz Selim Mahallesi Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde danışmanlık odası oluşturulacak.

Roman gençlere cinsel sağlık hizmeti verilecek

Danışmanlık odasında, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik ve Ebelik Bölümünden projeye katılmak isteyen gönüllü öğrenciler ile birlikte Roman gençlere erken evlenmenin kadın ve çocuk sağlığına etkileri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, güvenli cinsellik davranışları, cinsel sağlık hizmetlerine erişim hakkında sağlık danışmanlığı verilecek. Danışmanlık hizmeti, OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik ve Ebelik Bölümü öğrencilerince 3 hafta boyunca hafta içi 5 gün 10:00 - 17:00 saatleri arasında sunulacak.

Proje kapsamında danışmanlık yapacak gönüllü öğrencilerin seçimi OKTAM Müdürü Avci tarafından yapıldı.

19 Kasım'da başlayacak proje, 30 Aralık'ta sona erecek.

1 Aralık Gençlik Fonu

TAP Vakfı 1 Aralık Gençlik Fonu, gençlerin üreme sağlığı alanında hak sahibi bireyler olarak güçlenmesini amaçlayan bir program. Bu fon kapsamında, gençlik örgütlerinin ve gruplarının üreme sağlığı, cinsel sağlık, üreme hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilişkili bir çerçevede “güvenli cinsellik” temalı proje ve etkinlikleri destekleniyor.

TAP Vakfı 1 Aralık Gençlik Fonu’nun amacı; yerel düzeyde gençlerin üreme sağlığı ve hakları alanında hak sahibi bireyler olarak güçlenmesi ve bunun için geliştirecekleri fikirleri hayata geçirecek bir destek mekanizmasının oluşturulmasıdır. TAP Vakfı 1 Aralık Gençlik Fonu, öncelikli olarak toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında gençlerin üreme sağlığı hizmetlerine erişimi ve uluslararası standartlar çerçevesinde sahip oldukları haklara dair farkındalığı arttırıcı çalışmaları desteklemekte.

Bu çerçevede 2018 yılında özellikle;

• 1 Aralık Dünya HIV/AIDS Farkındalık Günü etkinlikleri

• Güvenli cinsellik için akran desteği

• Güvenli cinsellik için farkındalık ve bilgilendirme

• Cinsel sağlık için danışmanlık ve hizmetlere erişim

konularında proje ve etkinliklere destek sağlandı.