Cumhuriyetimizin Mimarı Yâd Edildi
10 Kasım 2018, Cumartesi - 13:24
Güncelleme: 05 Şubat 2020, Çarşamba - 10:55

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 80. yılında, tüm yurtta olduğu gibi ulusal kurtuluş mücadelesini başlattığı Samsun’da da törenlerle anıldı.

Samsun Valiliği tarafından düzenlenen resmî anma töreni, Ulu Önderin kurtuluş meşalesini yaktığı Samsun’da Onur Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı.

Anma törenine; Vali Osman Kaymak, Samsun milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Garnizon Komutanı Topçu Albay Recep Ali Üstün, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ile Samsun protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saatler 09:05’i gösterdiğinde saygı duruşunda bulunulmasının ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Vali Osman Kaymak şeref defterini imzaladı.

Onur Anıtı’ndaki törenden sonra Vaki Kaymak ve beraberindeki Samsun protokolü, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Güzel Sanatlar Galeri’nde açılan “Atatürk Fotoğrafları Sergisi”ni gezdi.

Anma programı AKM Büyük Salon’da OMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan’ın “Atatürk ve Millî İrade” konulu konuşmasıyla devam etti. Anma programı, öğrencilerin “Atatürk Oratoryosu” performansı ve şiirlerin okunmasıyla sona erdi.

OMÜ’de 10 Kasım Töreni

OMÜ Senatosu da Atatürk’ü, Üniversite kampüsünde düzenlediği anma programıyla yâd etti. Programda; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kuran, Prof. Dr. Vedat Ceyhan ve Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Senato Üyeleri ile öğretim üyeleri ve öğrenciler hazır bulundu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan program, Atatürk’ün hayata gözlerini kapadığı saat 09:05’te saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle devam etti.

Programda Üniversite adına söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran “Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin 80’inci yılında onu hatırlamak ve hatırlatmak üzere bugün burada toplanmış bulunuyoruz” diyerek konuşmasına başladı.

Konuşmasında Atatürk’ün dehasına ve liderlik vasıflarına dikkat çeken Prof. Dr. Kuran “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk vatanının en talihsiz ve en uğursuz günlerinde, ülkemizin ve milletimizin küllerinden yeniden doğuşuna önderlik etmiş, dünya tarihinde eşine az rastlanır bir deha ve liderlik örneği göstererek vatanına kesin zaferi ve kurtuluşu getirmiştir. Yakın tarihin en mümtaz şahsiyetlerin biri olan Mustafa Kemal Atatürk’ü 80. ölüm yıl dönümünde saygı, rahmet ve minnetle yâd ediyorum.” dedi.

Türk milletinin bağımsızlık aşkına ve vatan sevdasına işaret eden Rektör Yardımcısı Kuran, bu durumu yazar ve hatip Nejat Muallimoğlu’na ait şu sözlerle aktardı: “Bu büyük Türk’ün liderliğindeki Türk milleti, bin gemle bağlanan yağız at şaha kalkacak, başındaki seyislerine Türk’ün ölmediğini, hiçbir zaman ölmeyeceğini, dünyaya hür yaşamak için gelen Türk’ün kimseye kölelik edemeyeceğini gösterecekti. Alp Arslan’ın, Osman Gazi’nin, Fatih Sultan Mehmet’in, Kanuni Sultan Süleyman’ın her karış toprağı şehit kanıyla sulanmış bu mübarek ülkesinde, ay yıldızlı bayraktan başka hiçbir bayrağın dalgalanmayacağını bütün dünyaya kabul ettiren Türk milletinin lideri, yıkılmış ve parçalanmış bir imparatorluğun enkazı üzerinde yepyeni bir Türk devleti kuran o adam; İbrahim Alaaddin Gövsa’nın dediği gibi bir ırka can veren Atatürk adlı kahraman Türk’e, Türklerin önceki şaşaalı ve haşmetli çağlarını hatırlatacak yeni yolunda liderlik etmesi için Allah’ın, Türk milletine ihsan ettiği bir kahramandı.”

Ulu Önder'in sadece Türklere değil, mazlum milletlere de rehberlik ettiğine işaret eden Prof. Dr. Kuran, Atatürk’ün diğer milletlere karşı hep saygı duyan ve de kendisine hep saygı duyulan bir lider olduğunun altını çizdi.

Özgürlüğümüzü ve vatanımızı Atatürk’e borçlu olduğumuzu hatırlatan Prof. Dr. Kuran, konuşmasının sonunda Atatürk ve şehitlerimizi “Kurtuluşun önderi, Cumhuriyetimizin kurucusu, fikirleriyle yolumuza ışık olan Yüce Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, Cumhuriyetimizin kurulması ve yaşatılmasını canı pahasına sağlayan tüm aziz şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle yâd ediyorum.” sözleriyle selamladı.