MENU

Mikrobiyal Gübre Geliştirilmesi Projesi Tanıtıldı
24 Ekim 2018, Çarşamba - 16:00
Güncelleme: 20 Şubat 2020, Perşembe - 20:29
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Yürütücülüğünü Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) yaptığı, proje ortaklığını Amasya Üniversitesi, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve AGROBİGEN Araştırma ve Geliştirme Ltd. Şti.’nin üstlendiği  ve TAGEM tarafından desteklenen “Buğdayda Kuraklık Stresine Karşı Aktinobakteri Kaynaklı Mikrobiyal Gübre Geliştirilmesi” adlı projenin tanıtım toplantısı  yapıldı.

Fen Edebiyat Fakültesi Lacivert Salon'da yapılan proje sunumuna, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sunumu; Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Nevzat Şahin gerçekleştirdi.

"Mikrobiyal gübre geliştirilmesini amaçladık"

Projenin 3 yıllık bir süreci kapsadığını söyleyen Prof. Dr. Şahin "Projemizin amacı kuraklık stresi altındaki buğday bitkilerinin gelişimini destekleyici ve kök patojenlerine karşı biyokontrol aktivitesine sahip mikrobiyal gübre geliştirilmesidir. Artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için üretimin artırılması şart. Üretimin artırılması biyolojik olarak mümkün değil ise gübreleme ve ilaçlama ile artırma yoluna gidilmekte. Dolayısıyla kuraklık stresinde buğday bitkisinden daha yüksek kuraklığa bağlı olarak strese giren buğdaydan daha yüksek verim alabilmenin başka bir yolunu bulmamız ve bunlar için araştırma yapmamız gereğinden yola çıkarak böyle bir proje tasarladık." dedi.

Şahin konuşmasında, bu projede sera ve tarla denemelerinin ardından yeni türlerin literatüre kazandırılacağını da belirtti.

X
Secure Login

This login is SSL protected