MENU

Veteriner Hekim Adayları Önlük Giydi
24 Ekim 2018, Çarşamba - 16:37
Güncelleme: 20 Şubat 2020, Perşembe - 20:34
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesinin, 1. sınıf öğrencileri için gelenek hâline getirdiği beyaz önlük giyme töreninin 6’ncısı, Fakültenin İbni Sina Amfisi’nde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

83 öğrenciye önlüklerinin takdim edildiği törene; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Albayrak, Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Habib Muruz, kamu kurum yetkilileri, veteriner hekimler, akademisyenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

“Beyaz önlük saflığın sembolüdür”

Açılış konuşmalarıyla başlayan törende, beyaz önlüğü saflığın sembolü olarak nitelendiren Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Albayrak “Sevgili öğrenciler, çalışmalarınız sırasında kirlenecek beyaz önlüklerinizin temizlenmesi kolaydır. Ancak beyazın sembolündeki vicdan ve öz kirlenirse temizlenmesi çok zor. Her meslek, mensuplarının omuzlarında yükselir. Mensuplarının gayretiyle, özverisiyle saygınlığı artar. Artık sizler veteriner hekimsiniz. Artık bu unvan, adınızın önünde ayrılmaz bir parça olacak. Size yapılan övgü ve yergiler şahsınız kadar mesleğinizi de etkileyecek. Bu nedenle mazisinde nice örnek şahsiyetler olan bu mesleğe, hep övgüler kazandırmanızı temenni ediyorum.” dedi.

Veteriner hekimliğin zor bir eğitim süreci olduğunu ifade eden Dekan Harun Albayrak, öğrencilere birbirleriyle ve akademisyenlerle iyi ilişkiler kurmaları tavsiyesinde de bulundu.

“Bilimi arayıp bulmayı ön koşul hâline getirmeliyiz”

Veteriner hekimlik eğitiminin sonunda ülkenin kendilerinden hizmet beklediğini öğrencilere hatırlatan Prof. Dr. Harun Albayrak şöyle devam etti: “Veteriner hekimlik öğretiminin 176. yılını da aynı zamanda kutluyoruz. 95. yılını kutlayacağımız Cumhuriyetimizden daha köklü bir meslek geçmişimiz var. Veteriner hekimlik tarihine baktığımızda dünya bilimini yakından takip ettiğimiz görülüyor. İnsan hekimliğinde çoğu aşı ithalken, veteriner hekimlikte aşıların çoğunu üretebiliyoruz. Yeni nesil olarak sizler, bu bilimsel başarıyı ileri taşımalısınız. İnanıyorum ki; bilim, bizim yitik malımız ve onu arayıp bulmayı ön koşul hâline getirmeliyiz.”

“Ekonomiye katkı sağlayacak ana bilim dalları geliştirilmeli”

OMÜ Veteriner Fakültesinin, tercih edilen fakülteler arasında ilk beşte yer aldığına dikkat çeken Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odası Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Habib Muruz da “Kurumlar gelenekleriyle yaşar. OMÜ gibi köklü bir üniversite bünyesinde yer alan Veteriner Fakültesi de genç yaşına rağmen kurumsallaşan ve gelenekselleşen bir fakülte." diye konuştu.

Veteriner hekimliğinde ve bu disiplinin öğretiminde yaşanan sorunlara da dikkat çeken Oda Başkanı Habib Albayrak veteriner hekimliği eğitiminde; üretim kapasitesini arttıracak, ekonomik gelişime katkı sağlayacak ana bilim dallarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Öğrencilere; iyi, saygılı, medeni insanlar olarak hekimliğin sembolü beyaz önlüğü hiç kirletmemeleri temennisinde bulunan Habib Muruz “Mesleki ölçüt kriterlerinin her geçen gün arttığı günümüzde çok çalışmalı ve öğrenmelisiniz. Güçlü bir akademik kadronuz var. Bunu iyi değerlendirin.” şeklinde konuştu.

Habib Muruz, Samsun-Sinop Veteriner Hekimler Odası adına “Peki Kimdir Bu Veteriner Hekim” isimli kitabı öğrencilere hediye etti.

“Veteriner hekimlik en özel mesleklerden biri”

Veteriner hekimliğin, dünyanın en özel birkaç mesleğinden biri olduğunu dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise “Biraz insan ve ekonomi tarihi okursanız böyle olduğunu görürsünüz. Çoğu meslek değişime uğradı ama değişmeyen meslekler var. Veteriner hekimlik de bunlardan biri. Gurur duyacağınız, iş kaygısı yaşamayacağınız bir mesleğiniz var.” dedi.

İnovasyon ve girişimciliğin, günümüzün en önemli iki kavramı olduğuna işaret eden Rektör Yardımcısı Vedat Ceyhan “Eskiden bir haftada olan inovasyon bu çağda 1 saatte oluyor. Bu kadar hızlı gelişen inovasyonu takip edebilmek için alanınızdaki gelişmelere, mevzuatlara bakmalı, iyi eğitim almalısınız. Bunun için çok iyi bir eğitim kadrosu mevcut.” ifadelerini kullandı.

“Bilgiyi talep edenle üreten arasında köprü olmalısınız”

Bilgiyi talep edenle bilgiyi üreten arasında bir köprüye ihtiyaç olduğuna da dikkat çeken Vedat Ceyhan “Bu ihtiyacı sizler gidereceksiniz. Sizin en büyük fonksiyonunuz bu iki unsur arasındaki iletişimi sağlamak.” diye konuştu.

Prof. Dr. Ceyhan, öğrencilere meslek hayatlarında başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Beyaz önlüğünü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan’ın elinden alan ve Fakülteyi birincilikle kazanan Muhammet Kerem Bulut ise yaptığı konuşmada, beyaz önlüğün simgelediği değerlere sahip çıkacaklarına söz verdi.

83 öğrenciye beyaz önlüklerinin takdiminin ardından çekilen toplu hatıra fotoğrafıyla tören sona erdi.

X
Secure Login

This login is SSL protected