OMÜ'lü Öğrenciler 7 bin TL'lik CNC Makinesini 250 TL'ye Yaptı
23 Ekim 2018, Salı - 12:13
Güncelleme: 20 Şubat 2020, Perşembe - 20:34

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesinde okuyan Suriyeli öğrenciler; CNC adı verilen makineyi kendi imkânlarıyla piyasadaki maliyetinden çok daha ucuza yaparak Türkiye'nin misafirperverliğine teşekkürlerini kendi alanlarında yaptıkları katkıyla gösterdi.

OMÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Suriyeli Beşir Mahini ve Muhammet Avad, 7 bin TL'lik CNC (siensi) makinesini kendi imkânlarıyla 250 TL'ye yapmayı başararak Suriye halkına yaptığı yardımlara karşı bu projeyle Türkiye'ye fiilî olarak teşekkür etmek istediklerini belirttiler.

Proje çalışmalarını, Samsun Uluslararası Öğrenci Derneğinin kendilerine tahsis ettiği atölyede sürdüren Suriyeli öğrenciler, önemli bir başarıya imza attıkları çalışmaları sonucunda sanayiden atık malzemeleri toplayarak yaptıkları ve bilgisayardan komut olarak verilen her türlü şekli ahşap, plastik ve alüminyum üzerinde uygulayabilen CNC makinesini 250 TL'ye mal ettiler. Makinenin hassasiyet derecesinin çok iyi olduğunu kaydeden öğrenciler, piyasadaki makinelerle aynı işlevi gördüğünü ifade ederek yaptıkları makinenin yeni öğrencilere örnek olmasını istediklerini söylediler. Mahini ve Avad, ayrıca asıl amaçlarının, Türkiye'nin Suriye halkına yaptığı yardımlara karşı küçük de olsa bir teşekkür olduğunu vurguladılar.

"Tek amacımız Türkiye'ye bir katkı sağlamak"

Türkiye'de çeşitli CNC makinelerinin bulunduğunu dile getiren Beşir Mahini "CNC makinesi Türkiye'de var olan bir makine ama çok pahalıya satılıyor. Biz de bunu en az maliyetle atık malzemelerden yapmaya çalıştık. Biz bu makineyi 250 TL'ye mal ettik. Milimetreden daha az hassasiyeti olan bir makine yaptık. Üç eksenli olarak istediğimiz her şekli çizebiliyoruz. Piyasayı araştırdık. Bu makineyi en ucuz 7 bin TL'ye bulabildik. Ama biz 250 TL'ye mal ettik. Her insanın içinde bir tasarım hayali olabilir. Yediden yetmişe herkes, istediği şeyi bu makine ile tasarlayabilir. Bizden sonraki öğrenciler bu makineyi örnek alarak geliştirebilir veya farklı projeler yapabilir. Öğretmenlerimiz ve Uluslararası Öğrenci Derneğinin bize çok katkısı oldu. Muhammet'le aynı sınıftayız. Çalışmalarımızı birlikte yapıyoruz. İkimiz de Suriyeliyiz. Muhammet Türkmen, ben Arap kökenliyim. Biz buraya okumak için geldik. Tek amacımız Türkiye'ye bir katkı sağlamak. Küçük bir şey olsa da Türkiye için bir şeyler yapmak istiyoruz. Her ne kadar Türkiye'ye teşekkür etsek de yetmiyor. Biz fiilî olarak bir şeyler yaparak Türkiye'ye teşekkür etmek istedik." dedi.

OMÜ'de okuyan Beşir Mahini ve Muhammet Avad, geliştirdikleri CNC makinesinin yanı sıra 3D printer ile ilgili çalışmalarına da devam ediyorlar.