MENU

Uluslararası Orta Asya Âlimlerinin İslam Medeniyetine Katkıları Sempozyumu
18 Ekim 2018, Perşembe - 11:28
Güncelleme: 20 Şubat 2020, Perşembe - 20:37
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) İlahiyat Fakültesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesinin iş birliğiyle organize edilen uluslararası “Orta Asya Alimlerinin İslam Medeniyetine Katkıları Sempozyumu” 10-12 Ekim 2018 tarihlerinde başkent Bişkek’te gerçekleştirildi. 

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi (YDMKÜ) ve Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğiyle KTMÜ ev sahipliğinde düzenlenen sempozyuma; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Batuk, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Albayrak, öğretim üyeleri Prof. Dr. Metin Yılmaz, Prof. Dr. Fethi Kerim Kazanç, Doç. Dr. Salih Kesgin, Dr. Öğr. Üyesi Hayrettin Öztürk ve Dr. Öğr. Üyesi Hasan Atsız ile Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden Doç. Dr. Selim Eren katılım sağladı.

"Potansiyelimizi kullanarak bugünkü tabloyu değiştirebiliriz"

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, sempozyum açılışında yaptığı konuşmasında şunları ifade etti: “Şöyle bir baktığımızda dünyanın en acı çekilen, zulüm görülen coğrafyalarının İslam coğrafyası olduğunu görmekteyiz. Oysa İslam coğrafyasındaki insanlar, insanlığa bunu reva görmemişlerdi. Güç ellerinde bulunduğu zamanlarda, adalet ve insanlık adına en huzurlu dönemleri yaşamıştı dünya. Ancak dünyayı yönetmek ve sömürmek isteyen, dünyanın bütün nimetlerinin kendileri için var olduğunu düşünenlerin; hâkimiyet için dünyayı paramparça ettikleri ve sömürerek semirdikleri gerçeğini unutmamak gerekiyor. Bunun için dövünmek de yersiz, bunun için çaresiz olduğumuzu düşünmek de anlamsız. Çünkü tarihe bir baktığınızda, bugün Batı’nın, övündüğü bilim düzeyine gelmesinin kaynakları, işte bu coğrafyadaki nice âlimin ürettiği bilgidir, eserlerdir. Batı’nın bunlarla bu noktaya geldiğini, onların bunu görüp ve fark edip, bunun üzerine bir şeyler katarak bu düzeye geldiğini unutmamamız gerekir. Bu coğrafyanın insanında her şey var. Bu potansiyeli kullanarak bugünkü tablonun değiştirilmesini sağlayabiliriz.”

2 gün boyunca Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Cengiz Aytmatov Kampüsü, Kasım Tınıstanov Konferans Salonu ile İbn Sina ve Ahmet Yesevi Salonları’nda gerçekleştirilen sempozyumda, 20 oturumda sunulan 92 bildiriyle Orta Asya âlimlerinin İslam medeniyetine katkıları etraflıca tartışılarak bu husustaki fikir ve değerlendirmeler paylaşıldı.

Sempozyum, 12 Ekim tarihinde Burana Kulesi ve Ata Beyt’e gerçekleştirilen geziyle sona erdi.

KTMÜ ve YDMKÜ ile iş birliği geliştirilecek

Sempozyum için Kırgızistan'da bulunan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı ve Kazakistan Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi (YDMKÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Hizmetli ile bir araya geldi. Rektör Bilgiç, OMÜ'nün KTMÜ ve YDMKÜ ile ikili iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik mevkidaşlarıyla görüşmelerde bulunurken bu konudaki niyetler de beyan edildi.  

X
Secure Login

This login is SSL protected