Çocuklara Doğada Eğitim
27 Ağustos 2018, Pazartesi - 17:07
Güncelleme: 28 Ağustos 2018, Salı - 15:42

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının desteğiyle TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında gerçekleştirilen “Çocuklar! Toprakta Sanat Var” konulu projenin açılışı, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle yapıldı.

7 gün sürecek proje kapsamında Çocuk Esirgeme Kurumundan yaşları 8 ile 10 arasında değişen 20 çocuğa; 11 eğitmen, 9 rehber, bir psikolog, bir sağlık görevlisi ve 4 bakıcı eşliğinde Samsun’un belirli bölgelerinde eğitim verilecek.

Açılışta projeyle ilgili bilgilendirici bir sunum yapan proje yürütücüsü Dr. Ceylan Sebik “Aralık ayından itibaren çalışmalarını sürdürdüğümüz projenin nihayet uygulama kısmına geldik. Bu proje sürecinde çocukların iyi eğitim alması ve projenin onlarda iyi izler bırakması için çabalayacağız.“ dedi.

“Çocuklar toprakla bütünleşerek aidiyet duygularını güçlendirecek”

Projenin çıkış noktasının, primitif (ilkel) halk sanatları olduğunun altını çizen Ceylan Sebik, projenin amaçlarını şöyle sıraladı: “Primitif sanatlar aracılığıyla çocukların yaratıcılıklarının etkin hâle getirilmesini, hayal güçlerinin beslenmesini, sosyal sorumluluk bilinçlerinin yerleşmesini, ahlaki ilkeler ile kültürel mirası benimsemelerini amaçladık. Proje sayesinde doğanın içinde toprağa dokunarak  eğitim alacak çocuklarımızın, hem çevre bilinci gelişecek hem de grup çalışmaları yoluyla akranlarıyla iletişimi ilerleyip gelişecek. Aslında projenin temelinde bakıma muhtaç çocuklara aidiyet duygusu kazandırmak ve onların toprakla bütünleşmesini sağlayarak yalnızlık duygularını desteklemek yatıyor.”

“Doğayla iç içe eğitim”

Baskı, resim, seramik, heykel, ses, beden perküsyonu gibi disiplinler arası alanlarda eğitim alacak çocuklar için Samsun’un çeşitli bölgelerinde alanlar belirlediklerini ifade eden Sebik “Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesinin yanı sıra arkeolojik çalışmalar için Tekkeköy; doğa ile içi çe yapılacak eğitimler için de Amisos Köyü, Kızılırmak Deltası, Nebiyan Yaylası, Sarıgüzel Tabiat Parkı'nı belirledik.” şeklinde konuştu.

Projede eğitmen olarak yer alan OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan ile Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Feyza Gündoğdu, doğayı hissederek alınan eğitimin önemine değinerek benzer projelerin artması temennisinde bulundular.

Anlattığı masallarla Türk sözlü kültürünü günümüzde yaşatan “Masalcı Dede” lakabıyla tanınan Cemalettin Kavaklıgil de proje açılışına katılarak çocuklara hem masal anlattı hem de tekerleme söyledi.

“Mührümü Basıyorum” etkinliğiyle sona erecek projede, çocukların proje boyunca yaptıkları çalışmalardan oluşan bir de sergi düzenlenecek.