MENU

OMÜ Bal Üretiminde Türkiye Ortalamasının Üzerine Çıktı
16 Ağustos 2018, Perşembe - 14:12
Güncelleme: 22 Ağustos 2018, Çarşamba - 12:48
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Arıcılık Birimi, bu yıl Türkiye ortalamasının 2 katı bir verimle 140 koloniden yaklaşık 3,5 ton saf çiçek balı üretti.

Arıcılık alanında Türkiye'nin deneyimli isimlerinden biri olan OMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Güler öncülüğünde yıllardır yürütülen arı ıslah çalışmaları, son yıllarda meyvelerini veriyor. Geçen yıl 3 ton bal üretimi yapan OMÜ Arıcılık Birimi, bu yıl 3 buçuk tona ulaştı.

Süzme bal 70; petek bal 75 TL

Geçen sene süzme bal 65, petek bal 70 TL’den satılmıştı. Bu sene satışa çıkan ballarda 5 er liralık bir fiyat farkı olmuş oldu.

Bu yıl, arıları iyi tarım uygulamalarının yapıldığı Sivas'ın Kangal ilçesinin 2 bin rakımlı Mühürkulak Köyü’ne götüren OMÜ Arıcılık Birimi, oldukça verimli bir sezon geçirdi.

Türkiye ortalamasını ikiye katladı

Islah edilmiş arılarla katkısız saf bal ürettiklerini belirten Prof. Dr. Ahmet Güler, arılara takviye hiçbir besleme yapılmadığını söyledi. Prof. Dr. Güler "Arıları götürdüğümüz bölge, bitki çeşidi açısından çok zengin. Verimli bir yıl oldu ve koloni başına 30 kilo civarında bal aldık. Bu verim düzeyi Türkiye ortalamasının (14-15 kilo) çok üzerinde. Bu durum; arıların ıslah materyalinin olması, hava şartlarının iyi gitmesi ve çiçek çeşitliliğinin çok iyi olmasından kaynaklanıyor. Ürettiğimiz balın kalitesi çok iyi. İsteyen herkes balımızı kalite yönünden istediği yerde test ettirebilir.” dedi.

Üretilen balların 27 AğustosPazaretsi gününden itibaren OMÜ Yerleşkesi’ndeki Ziraat Fakültesine ait kantinlerde satışa sunulacağı bildirildi.

X
Secure Login

This login is SSL protected