Uluslararası Öğrencilerden Kına Gecesi
02 Ağustos 2018, Perşembe - 11:17
Güncelleme: 03 Ağustos 2018, Cuma - 12:32

Samsun’da düzenlenen "Türk Gecesi" etkinliğine katılan 20 farklı ülkeden 24 uluslararası öğrenci için geleneksel "Kına Gecesi" düzenlendi. Gecede doyasıya eğlenen yabancı öğrenciler, erik dalı oynayarak damat halayı çekti.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Yunus Emre Enstitüsü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) iş birliğiyle gerçekleştirilen Türkçe Yaz Okulu etkinlikleri çerçevesinde Samsun’da misafir edilen 20 farklı ülkeden 24 uluslararası öğrenci için "Türk Gecesi" tertip edildi.

OMTEL Otel'de düzenlenen programa Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Arjantin, Bahreyn, Bhutan, Bangladeş, Brezilya, Endonezya, Guatemala, Hindistan, İtalya, İngiltere, Japonya, Kenya, Kolombiya, Libya, Peru, Portekiz, Singapur, Sierra Leone ve Şili’den gelen öğrenciler katıldı.

21 günlük Samsun programı çerçevesinde Türkçe dil eğitimi, turistik gezi turları ve kültür-sanat etkinlikleri yapıldı. Ayrıca öğrenciler Bafra Belediyesinin düzenlediği Kapıkayafest Doğa Sporları ve Kültür Festivali'ne de katılarak serüvene ortak oldular. Son olarak ise Türk kültürünü tanıtmak amacıyla düzenlenen önemli bir etkinlik için yer aldılar.

Bahreynli öğrencinin mehter aşkı

Dünyanın farklı coğrafyalarından gelen öğrencilere, Türk kültürüne ait unsurların sergilendiği program, uluslararası öğrenciler ve davetliler tarafından ilgiyle takip edildi. OMTEL Otel'de gerçekleştirilen programda ilk olarak mehter takımı sahneye çıktı. Öğrenciler tarafından büyük bir ilgiyle takip edilen mehter takımı, icra ettiği marşlarla misafir öğrencilere coşkulu bir gece yaşattı. Mehter marşına hayran olan Bahreynli öğrenci Hasan Abdulla ise mehteran eşliğinde Plevne Marşı'nı okudu. Programın son kısmında ise kültürümüzün en önemli örnekleri arasında yer alan kına gecesi etkinliği yabancı öğrenciler tarafından gerçekleştirildi.

Program hakkında bilgi veren  Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Dr. Öğr. Üyesi  ve OMÜ Türkçe Müdürü Ömer Saraç "Yunus Emre Enstitüsü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen, Türkçe Yaz Okulu etkinlikleri çerçevesinde, Samsun’a gelen uluslararası öğrencilerimiz ile birlikte bu etkinliği gerçekleştiriyoruz. Bu etkinlikteki amacımız, öğrencilere sadece Türk dilini öğretmek değil, Türk örf ve âdetlerini de öğretmektir. Buradaki öğrenciler kendi ülkelerine gittiklerinde hem Samsun’un hem de Türkiye'nin tanıtımını yapmada önemli katkı sağlayacaklardır. Burada öğrencilerimiz ilk olarak mehter takımını dinlerken daha sonra yabancı öğrencilerimizin bizzat kendilerinin gerçekleştirdiği kına gecesi programı düzenlendi." dedi.