15 Temmuz Millî Birlik ve Demokrasi Zaferi Resim Sergisi
16 Temmuz 2018, Pazartesi - 09:00
Güncelleme: 16 Temmuz 2018, Pazartesi - 10:48

15 Temmuz darbe girişiminin ikinci yıl dönümünde; Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Eker’in, Türk milletinin hain kalkışmaya karşı vermiş olduğu mücadeleyi yansıtan eserlerinin yer aldığı “15 Temmuz Millî Birlik ve Demokrasi Zaferi” resim sergisi Samsun protokolünün katılımıyla açıldı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Erol Olçok Salonu’nda gerçekleşen açılışa; Vali Osman Kaymak, AK Parti Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, AK Parti Samsun İl Başkanı Avukat Hakan Karaduman, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, askerî erkân ve vatandaşlar katıldı.

“Türk milleti kalkışmaya bütünlük karakteri ile cevap verdi”

Açılış öncesi konuşan Dekan Prof. Dr. Metin Eker ihanet teşebbüsünün Türk halkının destansı direnişiyle bertaraf edildiğini vurgulayarak “Birlik ve beraberliğin koşulsuzluğuna bütünlük karakteri ile cevap veren bir inancın ve kültürün fertleri olarak milletimiz; 2 yıl önce sinsi ve hain planlara ve ittifaklara karşı direncin de sembolü olarak bir ihanet teşebbüsüne kahramanca cevap verdi. Mücadele ve dolayısıyla mücahede timsali Türk milleti, kahramanlık destanında acı kayıplar yaşadı. Bu vesileyle şühedaya kucak açan toprağımızı her zaman ve koşulda savunacağımızın bir diğer göstergesi ve toplumsal belleğimizin müşahhas emaresi olan sanat, vefamızın paylaşımı ve müessiri olarak yeniden eserleşmiş bulunmaktadır.” dedi.

“Sanatçının görevi hatırlamak değil, unutturmamaktır”

Sanatçıların görevinin; hatırlamak değil, unutturmamak olduğunu kaydeden Dekan Eker sözlerini söyle sürdürdü: “Galiba bazı süreçlerin ve vakaların ehemmiyetini mühim kılan algılarda, tabiri caizse gazı kaçmışlık söz konusu olmaya başlanmış görünüyor. ‘Unutmayalım, unutturmayalım!’ sloganı da bu niyetle tekrarlanıyor. Bu vesileyle 15 Temmuz hain darbe girişiminin birinci yıl dönümünde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Sayın Cumhurbaşkanımızın, Meclis Başkanımızın, bakanlarımızın, milletvekillerimizin ve 3 bin civarında şehit ve gazi yakınlarımızın katılımıyla sergilediğim 30 parçadan oluşan eserlerimi, ikinci yıl dönümünde Samsun’da sergiliyorum.”

Prof. Dr. Metin Eker katılımcılara ilgilerinden ötürü şükranlarını sunarken Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin ile Belediyenin Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş’a sergi için desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Açılışın ardından sergiyi gezen protokol üyelerine, Dekan Prof. Dr. Eker tarafından eserler hakkında bilgi verildi.

15 Temmuz Millî Birlik ve Demokrasi Zaferi” resim sergisinin bulunduğu salonda ayrıca, Anadolu Ajansı foto muhabirlerince çekilen ve 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşananları özetleyen fotoğraflar da yer aldı.