Samsun 15 Temmuz için Tek Yürek Oldu
16 Temmuz 2018, Pazartesi - 09:33
Güncelleme: 16 Temmuz 2018, Pazartesi - 11:04

15 Temmuz hain darbe girişiminin 2. yıl dönümünde Samsun'da Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar tek yürek oldu.

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü anmaları sabahın erken saatlerinde başladı. Şehitlik ziyaretleri ile başlayan programlar, akşam meydandaki etkinlikler ile devam etti. Samsun Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran 10 binlerce vatandaş, 15 Temmuz şehitleri için saygı duruşunda bulunup dua etti.

Programa; Samsun Valisi Osman Kaymak, AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan, Yusuf Ziya Yılmaz, Çiğdem Karaaslan, Fuat Köktaş, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Ondokuz Mayıs Ünivesitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Garnizon Komutanı Topçu Alb. Recep Ali Üstün, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, AK Parti İl Başkanı Hakan Karaduman ve  çok sayıda protokol üyesi katıldı.

“Teröristlere atamadıkları bombaları masum insanların üzerine attılar”

2 yıl önce Tunceli Valisi olarak görev yaptığı sırada 15 Temmuz’da başına gelen olayı anlatan Samsun Valisi Osman Kaymak “15 Temmuz günü Tunceli’de Nazimiye ilçesine bağlı Kırköy Karakolu’na bir kamyonla teröristler bombalı saldırı düzenlediler. Bomba bizim önceden hazırladığımız bariyerler nedeniyle karakola giremedi ama dışarıda patlattılar. Dışarıdan patlayınca amacına ulaşamadı. Bu öğleüzeri bir patlama oldu. Akşamüzeri de bunlar bir tepenin başında görüldüler. Biz de İHA’yla görüntü aldık. Ankara’dan da uçakları çağırdık. Uçaklar da normalde 15-20 dakikaya gelirdi. O gün bir türlü gelmiyordu. İl Jandarma Komutanına sordum ‘uçaklar niye gelmiyor’ diye. O da bana Ankara’da bir sorun olduğunu, mühimmat bulunamadığını ve uçakların arıza yaptığını söyledi. O gün uçaklar gelmedi. Akşamüzeri de niye gelmediğini anladık ve Boğaziçi Köprüsü’nün tutulduğunu, darbe yapıldığını gördük. Oradan şu karara varıyoruz ki Tunceli’deki teröristlere atamadıkları bombayı TBMM’yi ve Ankara’daki masum insanları bombalamak için kullanmışlar. Yani PKK ile FETÖ’nün iş birliğine orada şahit olduk. O yönüyle bunlar iş birliği içerisinde, uluslararası güçler aynı yerden besleniyorlar, ama içimizdeki hainleri kullanıyorlar. Milletimizin uyanık olması lazım, bunların unutturulmaması lazım. 15 Temmuz şehitlerimizi saygıyla anıyor, gazilerimize ve vatandaşlarımıza geçmiş olsun diliyorum." dedi.

“Yaralarım iyileşti, izlerini gururla taşıyorum”

15 Temmuz günü yaralanan Samsunlu gazi Metin Dağ ise yaşadıklarını “Yılın 360 günü Samsun’da yaşıyorum. Yıllık iznimin bir kısmını kullanmak için İstanbul’da bulunuyordum. Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesinde inşaat mühendisi olarak görev yapıyorum. O gün, televizyondan darbe haberlerini görünce, milyonlar gibi ben de sokağa çıkıp, vatanıma sahip çıktım. Taksim Meydanı’na gidince asker kıyafeti giymiş teröristler bize silahla karşılık verdi. Orada birçok vatandaşımız gibi ben de yaralandım. Birkaç arkadaşımız da şehit oldu. Çok şükür yaralarım iyileşti. O günün, gururla ve şerefle taşıyacağım izleri kaldı. Allah, böyle bir acıyı bir daha ülkemize yaşatmasın." sözleriyle aktardı.

Rektör Bilgiç “Eğitim en önemli meselemiz”

15 Temmuz etkinliklerinden canlı yayın yapan Haberaks’ın sorularını yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de “Eğitim en önemli meselemiz konumunda. Bu nedenle devletimizin içerisinde FETÖ gibi yapılanmanın olmaması gerekiyor. Birey olarak özgür kalmanın önemini bilmeliyiz. Buna uygun bir eğitimi OMÜ ailesi olarak en iyi şekilde yürütmeye gayret ediyoruz. Bu millet kendi vatanına ve ülkesine, özgürlüğüne karşı yapılan her saldırıya karşı canı pahasına mücadele etmiştir.” diye konuştu.

Anmada Cumhuriyet Meydanı'na kurulan dev ekranlardan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması canlı olarak aktarıldı. Vatandaşlar ve protokol Erdoğan’ın konuşmasını pürdikkat dinledi. Samsun Valisi Osman Kaymak, konuşmanın ardından açıklamada bulunarak, siyasilerin Recep Tayyip Erdoğan'ın sözü üstüne açıklama yapmama kararı aldıklarını söyledi. Protokol üyeleri kürsüye çıkarak Türk bayrakları ile birliktelik mesajı verdiler. Program daha sonra Kur’an-ı Kerim tilaveti, dualar, 15 Temmuz belgeseli, şiirler, kahramanlık türküleri ve ezgi dinletisi ile gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

Kaynak: İHA- Erdi Demür-Kenan Akyüz

Rektör Bilgiç'in 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Mesajı