“Kur’an ve Hayat” Sempozyumu
11 Mayıs 2018, Cuma - 18:08
Güncelleme: 14 Mayıs 2018, Pazartesi - 21:45

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen "Kur'an ve Hayat 15. Tefsir Anabilim Dalı Koordinasyon Toplantısı" konulu sempozyumun açılışı yapıldı.

Açılışa; Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, OMÜ İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Okuyan, farklı üniversitelerden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Vahiy ile hayat ayrılamaz”

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşen sempozyum, İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kara’nın Kur’an tilaveti ile başladı. Tilavetin ardından sempozyumun açılış konuşmasını yapan Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Okuyan "Türkiye’deki bütün ilahiyat fakültelerinin tefsir anabilim dallarında hizmet görmekte olan öğretim elemanlarının katıldığı bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu sempozyumun konusunu özellikle 'Kur’an ve Hayat' olarak belirledik. Buradaki kastımız vahiy ile hayatın ayrılmazlığına yeniden dikkat çekmek ve Kur’an'ın hayatla buluşmasındaki asıl indiriliş gayesine küçük de olsa bir katkı vermektir. Kur’an'ın doğru anlaşılması gibi en önemli ve haysiyetli görevlerimizden biri olan bu işi daha doğru yapabilme adına işin ehli hocalarımızla konuşacağız. Din eğer doğru öğrenilirse ve anlatılırsa hiçbir fıtratın ve vicdanın onu yadırgamayacağı gerçeğinden hareketle tefsir alanına dair önce öğrenimimizi, sonra öğretimimizi nasıl daha doğru ve sonuç alıcı şekle dönüştüreceğimizi konuşacağız." dedi.

“Şehrin kalbi cami, aklı da mektep”

Daha sonra söz alan Canik Belediye Başkanı Osman Genç de “Bizim büyüklerimiz; şehir ve insanın yan yana konduğunda insanın kalitesinin şehrin de kalitesini göstereceğini söylerler. Kur'an’ın hedefi insanı mutlu etmek, doğru insan figürünü ortaya çıkarmak ise bu hedefin içinde de şehrin ve mekânın ilişkisini doğru kurgulamak gerektiğini düşünüyoruz. Onun için Hz. Peygamberimiz şehri kurarken şehrin kalbine ilk camiyi, sonra mektebi yerleştirmiştir. Böylece şehrin kalbinin cami, aklının da mektep olduğunu görürüz. Biz de bunu günümüzde yapmaya çalışıyoruz. O yüzden de bugün burada bize sunacağınız sunumlardan istifade edebileceğimizi ümit ediyoruz.” diye konuştu.

“Kur'an’ın tam olarak anlaşılabilmesi sizlerin ürettiği bilgi, görüş ve tefsirlerinizle mümkün”

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise sempozyuma verdikleri öneme vurgu yaparak “Kur'an’ın doğru anlaşılması, doğru anlatılması, hayata doğru yansıtılmasında  çok önemli katkıları olan önemli değerlerin bir araya geldiği böylesine bir toplantının OMÜ’de gerçekleşmesi, bizim için son derece önemli. İnşallah verimli bir sempozyum olacaktır. Kur'an ve hayat deyince neredeyse dokunmayacağınız hiçbir şey kalmayacak. İnşallah dokunduğunuz yerlerde güzellikler yeşerecektir. Kur'an’ın tam olarak anlaşılabilmesi sizlerin ürettiği bilgi, görüş ve tefsirlerinizle mümkün. Bunun da hayata yansıtılması önemli bir görev. Bu nedenle sizlerin çalışmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sempozyumun bu noktada çok yararlı sonuçlar doğuracağını düşünüyorum." dedi.

Katılımcılara OMÜ hakkında da bilgi veren Bilgiç sözlerini şöyle sürdürdü: "OMÜ 43 yaşında, kurulduğu dönem itibariyle Türkiye’nin ilk 18 üniversitesinden birisi olan, önemli bir şehirde kurulmuş bir üniversite. 52 bin öğrencisi, 6 bin civarında personeli bulunuyor. OMÜ dünyada ilk bin içerisine girebilmiş, eğitim ihracatında Türkiye’de 2. sırada yer alan, uluslararasılaşma bakımından özellikle tercih edilen üniversitelerden biri. Teknolojik olarak da altyapısı güçlü. Üniversitelerimiz içerisinde 'En İyi Gelişme Gösteren Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) Kategorisi'nde Samsun Teknopark olarak 3.'lük ödülünü aldık. Üniversitemiz, adına yakışır adımlarla yoluna devam ediyor."

"Pek çok sorunun temelinde inançsızlık yatıyor"

Son olarak konuşan Vali Osman Kaymak ise "Dinimizden uzaklaşmak, toplumda yaşadığımız pek çok sorun, İslamı hakkıyla yaşamamak, şüphesiz Kur'an’ı okumamak ve yaşamamaktan kaynaklanıyor. Ülkemizde öyle suç unsurları var ki cinayetler, intiharlar, şiddet, uyuşturucu kullanımları; bütün bunların temelinde inançsızlık yatıyor. İnsanlarımızı dine çağırma, dini doğru yaşama konusunda hocalarımız samimiyetle bu işi yapmazlarsa insanlar yanlış yollara saparlar. Hocalarımız, duru İslam’ı hakkıyla anlatmak konusunda bize yol gösterirlerse toplumumuzda birlik ve beraberlik daha kuvvetli olacaktır." dedi.

Konuşmalarının ardından sempozyumun açılış konferansını Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu "Beragat  İlmi ve Kuran" başlıklı sunumuyla gerçekleştirdi. Ardından sempozyumun ilk oturumunda "Tarihte ve Günümüzde Tefsir İlmi" konusu ele alındı. 2 gün boyunca devam edecek sempozyumda "Tarih ve Günümüzde Kur’an Algısında İnsan Faktörü" ve "İlahiyat Fakültelerindeki Tefsir Eğitim ve Öğretiminin Sonuçları" başlıklı oturumlar da yer alacak.