Bir Asır Öteden Gelen Ses: Tamburi Cemil Bey
10 Mayıs 2018, Perşembe - 11:37
Güncelleme: 10 Mayıs 2018, Perşembe - 13:11

Vermiş olduğu pek çok eserle Türk müziğine büyük katkılar sağlayan ve klasik Türk musikisinin dehalarından biri olan Tamburi Cemil Bey, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü Geleneksel ve Modal Müzikler Anabilim Dalının düzenlemiş olduğu etkinlikle anıldı.

“Tamburi Cemil Bey Eserleri Dinletisi” adı altında OMÜ Devlet Konservatuvarı Konser Salonu’nda gerçekleştirilen dinletiye akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Emre Tektaş tarafından hazırlanan ve danışmanlığını Öğr. Gör. Dr. Emre Pınarbaşı’nın yaptığı dinletide; solist olarak Remzi Orhun Erdemir, tamburda Emre Tektaş, udda Can Kandaz, neyde Zeynep Ergüden, kontrbasta Hasan Çağrı Mert ve klasik kemençede Burak Koşumcu yer aldı.

Dinletide; Türk tambur, yaylı tambur, klasik kemençe, alto kemençe, viyolonsel ve lavta üstadı olan Tamburi Cemil Bey’in sazlı ve sözlü eserlerini yorumlayan Devlet Konservatuvarı ekibi dinleyicilerin gönül teline dokunarak Türk musikisinin demirbaşı olan bestekârı ve icracısına karşı vefalarını göstermiş oldular.

Repertuvarlarında Tamburi Cemil Bey’in hicaz, muhayyer, nihavent, rast gibi farklı makamlardaki eserlerini icra eden ve seslendiren ekip, başarılı performanslarıyla göz doldururken dinleyicilerin de beğenisini ve takdirini kazandılar.

Program hazırlayıcısı Emre Tektaş ve program danışmanı Öğr. Gör. Dr. Emre Pınarbaşı, dinleti aralarında Tamburi Cemil Bey’in sanatçı kişiliği ve geride bıraktığı eserler hakkında da bilgiler paylaşıp onun Türk müziğine yeni, modern bir tarz ve farklı bir yorum getirdiğine işaret ederek geçmişine bağlı olan büyük sanatkârın hep yeni ve özgün arayışlara yöneldiğini dile getirdiler. Tektaş ve Pınarbaşı, kendi müziğimizi tanımanın, medeniyetimizi inşa eden kavramları anlamanın anahtarı niteliğinde olduğuna dikkat çekerek dinletiye iştirak edenlere teşekkürlerini sundular.