OMÜ 41. yılını kutladı
01 Nisan 2016, Cuma - 16:32
Güncelleme: 14 Haziran 2016, Salı - 17:59
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ) kuruluşunun 41. yılı Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde (AKKM) törenle kutlandı.

Kutlama töreni öncesi, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan ve beraberindeki heyet, Kurupelit kampüsündeki Atatürk anıtına çelenk sunarak saygı duruşunda bulundu.

AKKM'deki törene Rektör Hüseyin Akan'nın yanı sıra; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Rektör Yardımcıları, Genel Sekreter Prof. Dr. Talip Kahyaoğlu, fakülte dekanları, akademisyenler, OMÜ personeli ve öğrenciler katıldı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan törende Rektör Hüseyin Akan ve Vali İbrahim Şahin konuşma yaptı.

Her Alanda Kendimizi Daha İyi Yetiştirip Türkiye ve Dünyanın Tercih Edilir Üniversitesi Haline Gelmemiz Gerekir

Konuşmasında 1 Nisan 1975'te kurulan üniversitenin, 41 yılda hızla gelişerek bu günlere geldiğini ifade eden Rektör Hüseyin Akan, üniversitenin gelişimiyle birlikte dünyadaki üniversite anlayışının da değişerek üniversitelerin artık araştırma, ihtisaslaşma ve girişimciliği ön planda tuttuklarını söyledi. Akan, üniversitelerin ayakta kalabilmesi ve talep edilir olabilmesi için bu değişime ayak uydurması gerektiğinin altını çizdi.

Üniversitenin önüne koyduğu hedeflere ulaştığını rakamlar vererek açıklayan Rektör Akan, OMÜ'nün gelişmiş üniversite ölçütlerine sahip olduğunu belirtti. Üniversitemizin büyük bir üniversite olmasından dolayı, tek bir alanda ihtisaslaşma imkanının olmadığına değinen Akan, "Her alanda kendimizi daha iyi yetiştirip Türkiye ve dünyanın tercih edilir üniversitesi haline gelmemiz gerekir." dedi.

Dünyada ivme kazanan internet tabanlı uzaktan eğitimin sistemine de değinen Rektör Akan, "Sevinerek söyleyebilirim ki üniversitemiz çok erken zamanda bu gelişmeyi fark etti ve 2009'dan itibaren bu sisteme geçti. Yeni merkezine taşınmak üzere olan uzaktan eğitim merkezimizin stüdyolarıyla, ekibiyle, eğitim programlarıyla Türkiye'nin en iyisi olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

Akademisyenlerin çalışmalarının ve projelerinin meyvelerini vermeye başladığını belirten Akan, devlet tarafından verilen desteğe rağmen, ciddi bir sıçrama yapabilmek için çağın şartlarına uygun, rekabetçi ortamı dikkate alan Yüksek Öğretim reformunun gerekli olduğunu vurguladı.

Konuşmasında, Samsun'nun ikinci bir devlet üniversitesi kurulmasına hazır olduğunu belirten Akan, "OMÜ Amasya, Sinop, Ordu'dan sonra bir yavru daha vermeye hazır diye düşünüyorum." dedi.

Üniversitenin bu hale gelmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sunan Rektör Hüseyin Akan "Üniversitemize nice yıllar diliyorum." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

41. Yılınızda Size 41 Kere Maşallah Diyorum

Rektör Hüseyin Akan'ın ardından söz alan Vali İbrahim Şahin ise konuşmasında, ”Üniversiteden, akademisyenlerden hatta öğrencilerden beklentilerimiz var. Biz üniversite ile kucaklaşmak istiyoruz. Üniversitedeki fikri düzeyden, akademik terden yani beyin terinizden yararlanmak istiyoruz.  Binin üzerinde akademisyenin bize bu yönde katkı sağlamasını temenni ediyoruz. Sosyal Bilimlerde olabilir Fen Bilimlerinde olabilir biz üniversite ile ne kadar iç içe hareket edersek o kadar hızlı koşarız. Diğer taraftan üniversitenin konuşlandığı yerin ideal bir yer olduğunu da vurgulamak isterim Çok gezme şansına sahip olan bir insan olarak yurt dışındaki üniversitelerin başkentler ve büyük şehirlerde değil tam tersine yerleşim yerlerine uzak yerlerde olduğunu gördüm.  Ben de öğrenci olmak istesem daha çok kitap okuyabileceğim, akademik ağırlık merkezlerinin olduğu yerlerde olmayı isterim. 41. yılınızda size 41 kere maşallah diyorum. Daha nice 41 yıllara derken üniversitemizin yetiştirdiği öğrencilerin meslek hayatlarında en güzel yerlerde hayatlarını sürdürmelerini, akademisyenlerimizin mutlu, huzurlu ve akademik kariyerlerine yeni şeyler katmak ümidinde olmaları dileğiyle kuruluş yıldönümünüzü kutluyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından öğrencilerin hazırladığı şiir dinletisi dinleyenlere keyifli anlar yaşattı.

Törende ayrıca, ilk defa 2015 yılında uygulamaya konan, Akademik Teşvik Puanlama Sistemi'ne göre başarılı olan ve patent almaya hak kazanan akademisyenlere Vali İbrahim Şahin ve Rektör Hüseyin Akan tarafından teşekkür belgesi ve ödül verildi. Kurucu rektör Tahsin Tuncalı'nın mesajını illettiği video gösteriminin ardından tören sona erdi.

AKKM'deki törenin ardından Rektör Hüseyin Akan ve konuklar kurucu rektör Tahsin Tuncalı adına yapılan parkın açılışını yaptı. Parkın açılışına katılan öğrenciler, parkın çimlerine uzanarak güzel havanın tadını çıkardı.