Liseliler OMÜ’de Bölüm ve Programları Yaşayarak Tanıdılar
20 Nisan 2018, Cuma - 20:39
Güncelleme: 24 Nisan 2018, Salı - 20:04

Samsun Maarif Hareketi kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve İlkadım İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Liseliler Bilim Yolunda” projesi, kapanış töreni ile sona erdi.

Proje kapsamında bir hafta süresince OMÜ’den eğitim ve rehberlik hizmeti alarak bölüm ve programları yakından tanıma fırsatı bulan liseli gençler, geleceklerine yön verecek meslekler hakkında yaparak ve yaşayarak fikir edinmiş oldular.

OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Pembe Salon’da düzenlenen programa; OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, İlkadım İlçe Millî Eğitim Müdür Vekili Hıdır Okçu, Millî Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı okulların müdürleri, idari personel ile projede yer alan öğrenciler ve aileleri katıldı.

Kapanış töreni konuşmalarından önce, projeye katılan öğrenciler kürsüye davet edilerek bir hafta boyunca yaşadıkları duygu, deneyim ve edindikleri izlenimleri aktararak projenin kendileri açısından kazanımlarını ve avantajlarını paylaştılar.

Ardından konuşan İlkadım İlçe Millî Eğitim Müdür Vekili Hıdır Okçu, 2 yıl önce fikir olarak ortaya çıkan bu projeyi olgunlaştırıp “Liseliler Bilim Yolunda” adı altında ve OMÜ’nün paydaşlığı ile eğitimin hizmetine sunduklarını belirtti. Müdür Vekili Okçu projeyi severek ve isteyerek yürüttüklerini vurgulayarak “Sevgili öğrencilerimizin gözlerindeki pırıltıyı ve ışığı görmek, geleceklerine yön vermelerinde bir nebze olsa da katkımız olması bizleri çok mutlu etti. Bu projenin başlangıcından bugüne değin desteğini esirgemeyen başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Sait Bilgiç ve rektör yardımcılarımız, değerli Genel Sekreterim Doç. Dr. Menderes Kabadayı, fakülte dekanlarımız, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı ve şube müdürlerimiz olmak üzere okul müdürü arkadaşlarıma, rehber öğretmenlerimize ve velilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.

“Gençlerimizin geleceğine ışık tutmak birinci hedefimiz”

Söz konusu projenin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini müjdeleyen Müdür Vekili Okçu “Üniversitemizle iş birliği yapmak hakikaten mutluluk verici bir olay. Siz değerli öğrencilerimize; gelecekte seçeceğiniz meslekleri yakından tanıtmak, bu anlamda geleceğinize ışık tutmak ve yön vermek tabii ki birinci hedefimiz. Liseli gençlerimize mihmandarlık yapan değerli üniversiteli genç arkadaşlarıma ve projenin yürütülmesinde emeği geçen tüm OMÜ mensuplarına gönül dolusu teşekkür ederim.” diye konuştu.

“Kendi özelliklerinize uygun mesleklere yönelin ve mutlaka sosyal olun”

Projeye dair duygu ve düşüncelerini paylaşan Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı ise liseye devam eden bir gencin babası olduğunu dile getirip salondaki liseli öğrencilerle empati kurdu. Doç. Dr. Kabadayı OMÜ’nün Türkiye’nin en büyük ve en köklü üniversiteleri arasında olduğunu vurgulayarak gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Lütfen mutlu olacağınızı hissedeceğiniz bir mesleği seçin. Ayaklarınız sizi geri geri değil de koşa koşa işe gitmeyi teşvik etsin. Bazı arkadaşlarımız geleceğin mesleklerini, gördüğüm kadarıyla keşfetmişler. Bu anlamda kendi özelliklerinize uygun mesleklere yönelin ve arkadaşlar mutlaka sosyal olun. Zira her şey değişiyor lakin değişmeyen bazı şeyler var; sosyal olmak, girişimci ve atılgan olmak gibi. Bu meziyetleri matematik ya da felsefe dersinde öğrenemezsiniz, bunları ancak sahada öğrenebilirsiniz. Bunun yolu da mesela spor yapmaktan geçiyor. Mutlaka ama mutlaka bir spor branşıyla uğraşın, yahut bir müzik ve tiyatro organizasyonunun içerisinde bulunun. Mutlaka bir sivil toplum kuruluşuna üye olun; karşılıksız insanlara yardım etmenin ve bir şeyler üretmenin verdiği o hazzı yaşayın. Bir insanın yarasına derman olmaya çalışın. Hangi mesleğe sahip olursanız olun bana göre olmazsa olmaz faaliyetler bunlardır.”

“Bizler toplumumuzun ve dünyanın problemlerine duyarsız kalamayız”

Genel Sekreter Kabadayı millet olarak her zaman mağdur ve mazlumların yanında yer aldığımızı belirttiği konuşmasında “Biz millet olarak hep lider olmuşuz. Biz pranga vurulmasındansa ölmeyi ve şehit olmayı tercih etmiş bir milletiz. Dolayısıyla toplumun, insanların ve dünyanın problemlerine duyarsız ve kayıtsız kalamayız. Bu anlamda mesleğimizin bize sağlamış olduğu birtakım maddi kazançlar ile yaşam standartlarını ve konforunu baz alarak yaşayamayız. Mutlaka soframızda birileri olmalı. O nedenle sevgili gençler akademik anlamda kendinizi geliştirin ama lütfen kimin torunu ve nesli olduğunuzu asla unutmayın. Çünkü Türkiye, artık kabuğunu kırmış ve dünyada yeniden lider devletler arasına girmek yolunda ilerliyor. Bu bayrağı ve sancağı da sizler taşıyacaksınız.” sözlerine yer verdi.

Kapanış töreninin ardından öğrenciler, Genel Sekreter Doç. Dr. Kabadayı, Müdür Vekili Hıdır Okçu ve program katılımcıları ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.