Huzur Sağlıklı Beslenmeden Geçiyor
19 Nisan 2018, Perşembe - 17:44
Güncelleme: 19 Nisan 2018, Perşembe - 21:43

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tarım Topluluğu “Sağlıklı Beslenmeden Huzurlu Olunmaz” konulu bir konferans düzenledi. Konferansta Kastamonu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nden Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen konuşmacı olarak yer aldı.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansa; Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Güzel, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“Huzurun en önemli aktörü aslında sağlıklı beslenmedir”

Konferansta; konuk konuşmacı Kastamonu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen’in öz geçmişi katılımcılarla paylaşıldı.

Sözlerine “Hayatımızın kalitesini belirleyen sorduğumuz sorulardır” cümlesiyle başlayan Prof. Şen “Hayatımızda hangi sorunun cevabını ararsak hayatımızın kalitesi ona göre değişir. Tüm çabalarımız, aslında huzurlu bir hayat içindir. Bütün arayışlarımız, özünde bir huzur arayışıdır. Peki huzuru nasıl yakalarız? Huzurun en önemli aktörü aslında sağlıklı beslenmedir. Bu anlamda ziraat, bir koruyucu hekimliktir. Bizim gıdalarımız sağlıklı beslenmek için şarttır. Ama bilinmelidir ki gıdalar ilaç değildir. Gıdaları ilaç niyetine değil, sağlıklı beslenmek için kullanmalıyız.” dedi.

“Ceviz en sağlıklı sert kabuklu mevyedir”

Sağlıklı beslenme üzerine yaptığı konuşmasını daha çok ceviz üzerine yoğunlaştıran Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünkü sağlıklı beslenme üzerine yapacağım konuşmada daha çok cevizin faydalarını sizinle paylaşacağım. Ceviz çok daha iyi anlaşılsın ve mutfağımızda daha çok yer alsın istiyorum. Cevizin nasıl kullanıldığı çok önemlidir ki biz cevizi çoğu zaman baklavada kullanıyoruz. Bu en kötü kullanım şeklidir. Çünkü aslolan besinin yapısını bozmadan tüketmektir. Ceviz en sağlıklı sert kabuklu meyvedir. Antik Roma’da Jovis Glans yani Jüpiter’in Meyvesi olarak bilinir. Ceviz Batı kaynaklarında Royal Nut’tır. Yani büyük ceviz, muhteşem ceviz, krallara yaraşır ceviz anlamına gelir. Ceviz zihin ve beden sağlığına faydalı olduğu gibi, uzun yaşamaya da faydalı bir meyvedir. Çünkü ceviz çok bol lif oranı içerir, aynı zamanda çok büyük bir protein kaynağıdır. Organizmanın ihtiyaç duyduğu tüm vitaminler cevizde bulunur. Özellikle B1, B6, B9, E bazında çok zengindir. Ayrıca da çok önemli bir Omega 3 deposudur. Tansiyon, şeker düzensizliklerinde ve cilt sağlığında da önemli bir destektir.”

Konferansın sonunda katılımcıların sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, kendi ismini taşıyan fidan sertifikasını Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in elinden aldı. Prof. Dr. Sait Bilgiç “Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen’e çok teşekkür ediyoruz. Üniversite camiasında çok değerli katkıları olan ve yetiştirdiği öğrencilerin birçoğu etkin bir konumda bulunan Hocamız ne mutlu ki hâlâ yılmadan öğretmeye ve öğrenmeye devam ediyor.” dedi.