İletişim Fakültesinde Makro Fotoğrafçılık Konuşuldu
21 Mart 2018, Çarşamba - 17:18
Güncelleme: 21 Mart 2018, Çarşamba - 17:18

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesinde makro fotoğrafçılık konusunda fotoğrafçı Seçkin Girgin tarafından bir konferans verildi.

Radyo Televizyon ve Sinema (RTS) Bölümü ile Fotoğrafçılık Topluluğu iş birliğiyle gerçekleştirilen konferansa İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Oktan, Radyo Sinema ve Televizyon Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Çakın, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Fakültenin Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansta Seçkin Girgin “Fotoğrafçılık serüvenine dondurmadan hediye gelen fotoğraf makinesiyle başladım. Düğün fotoğrafları, ürün fotoğrafları, hayvan fotoğrafları çekiyorum. 25 yıllık fotoğrafçılık geçmişim bulunuyor. Makro fotoğraf çekmek için fotoğrafçılığı çok iyi bilmek gerekiyor. 15 yıldır makro fotoğrafçılığıyla ilgileniyorum.” dedi.

Doğada makro fotoğrafçılığı için ipuçları

Makro fotoğrafçılığın ipuçlarını örnek fotoğraflarla anlatan Girgin “Enstantane ve diyaframı doğru ayarlamak gerekli, bunun yanında uygun çekim saatlerini iyi bilmeliyiz. Doğada bulunan canlıları çekmek için sabah 5-6 uygun saatlerdir. Çünkü hayvanlar bu saatlerde uyanmamış ve hareketlenmemiş oluyor. Çekeceğimiz hayvanlar hangi davranışlarda bulunur, hangi mevsimde hangi böcek nerede ortaya çıkar gibi konularda gerekli ön araştırmaları yapmalıyız. Önemli olan hayvanlara ve doğal ortamlarına zarar vermeden çekimi yapmaktır. Bunun için sessiz ve yavaş hareket etmeliyiz.” diye konuştu.

“Fotoğrafçılık yaratıcılık işi”

Seçkin Girgin, fotoğrafçılık konusunda yaratıcı olmanın önemini dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Fotoğrafçılık bilgisini sonradan öğrenebilirsiniz. İyi fotoğraflar çekebilirsiniz fakat yaratıcılığınız yoksa iyi fotoğraf çekmeniz tek başına yeterli olmaz. Yaratıcılığınızı geliştirmek için bir fotoğrafı en az 20 dakika incelemelisiniz. Fotoğrafı okumalısınız, kimi zaman detayları, kimi zaman içeriği okumalıyız.”

Fotoğrafçılık açısı

İyi bir fotoğrafçı olmanın başlıca kurallarına da değinen Girgin “Makro fotoğrafçılıkta makinenin kontrast ve keskinlik ayarını doğru kullanmalı, renkleri abartılı göstermeliyiz. Bunun için kullandığımız makineyi iyi tanımalı, fotoğraf işleme programlarını kullanmayı bilmeliyiz. Flaş önemli bir nokta, ışığı difüze etmeli, homojen bir ışıkla çalışmalıyız. Makro fotoğrafçılık detay fotoğrafçılığı olduğu için basit yardımcı ışıklar kullanabiliriz. Fotoğraf çekerken hem fotoğrafçılık bakış açısı hem de çekeceğimiz açı önemlidir. Çekim açımızı sürekli değiştirmeliyiz.” diyerek sözleriniz sonlandırdı.

Konferans, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Oktan’ın Seçkin Girgin’e verdiği teşekkür belgesi ve Samyang Optics lenslerinin incelenmesiyle sona erdi.

Haber: Açelya Kaynar