TÜBİTAK Proje Ödülleri Sahiplerini Buldu
15 Mart 2018, Perşembe - 15:08
Güncelleme: 15 Mart 2018, Perşembe - 16:35

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda, 100 proje arasından ilk üçe girerek finale kalmaya hak kazanan proje sahiplerine ödülleri, Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ödül töreni ile verildi.

12 farklı alanda yarışan 17 finalistin ödül aldığı TUBİTAK 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Samsun Bölge Finali Ödül Töreni’ne; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, Kavak Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Necati Menek, öğretim üyeleri, bölge il ve ilçe Millî Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, akademisyenler, öğretmenler, öğrenciler ve aileler katıldı.

“Bugün ektiğimiz tohumlar ülkemizde bilimi ilerletecek”

Törenin açılış konuşmasını yapan Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak “Bilimi geliştirmenin sihirli bir formülü yok. Kilim dokumak gibi ilmek ilmek işlemek, yatırım yapmak, korumak gerekiyor. Biz şu anda toprağa tohum atıyoruz. Bu tohumlar yeşerecek, büyüyecek, ürün verecek ve içlerinden Ali Kuşçuları, İbni Sinaları çıkartacak ve ülkemizde bilim bu şekilde ilerleyecektir.” dedi.

Karadeniz Bölgesi’nde 7 ilden ve 12 farklı alandan toplam 1329 proje başvurusu yapıldığını kaydeden Hasan İçbudak "Jüri üyelerimizin değerlendirmesi sonucunda bu projelerden 100 proje davet edildi. 16-20 Nisan'da Antalya'da yapılacak olan Türkiye Finali’nde de bölgemizi temsil edecek 17 proje belirlendi.  Bölgemizi temsil edecek öğrencilerimize başarılar diliyoruz. Ülkemizde bilim ve teknolojiyi geliştirmek için TÜBİTAK'ın yaptığı bu yarışmalar çok önemli. Bu nedenle ben tüm projeleri, kazanmış olarak görüyorum." diye konuştu.

Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak, proje yarışmasının düzenlenmesinde destek verenlere ve emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

"Teknolojinin arkasında bilim, proje fikri ve insan topluluğu var"

Yaşadığımız çağda her sorunun cevabının teknoloji olduğuna dikkat çeken Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan da "Teknolojik ürünlerin arkasında bilim, proje fikri ve ulvi bir amaç için bir araya gelen insanlar topluluğu var. Bana göre hiçbir iş birliği bundan daha kıymetli olamaz. Bir şeyi merak ettiğiniz için bir şeyler yapıyorsunuz. Belki maddi getirisi olmasa da onu öğrenmek için tüm zamanınızı harcıyorsunuz. Biz de bu projeleri gördüğümüz zaman heyecanlanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu tür organizasyonların en büyük kazananının toplum olduğunun altını çizen Prof. Dr. Vedat Ceyhan "Biz ekonomistler biliriz ki bir toplumun gelişmişliğinin ölçüsü o toplumun her bir sektörde biriktirdiği bilgi birikimidir. Bu bilgi birikimini de ancak projeler sağlar. Sizler, bu birikime katkı koydunuz ve emin olun ki bir insanın bir fikri varsa o insan zaten çok değerlidir. İnsanı da diğer varlıklardan ayıran en değerli özelliği de aklıdır.” diye konuştu.

TÜBİTAK yarışmalarında, çok iyi fikirlerle hazırlanmış projelere tanık olduğunu ifade eden Ceyhan "Türkiye genelinde düzenlenecek yarışmaya Bölgemizden katılacak öğrencilerimize başarılar diliyorum. Bizim için bu yarışmaya katılan tüm projeler çok değerli. Bu sebeple gidemeyenler, kazanamasalar da kıymetli bir listeye adlarını yazdırdılar.” sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından 12 ayrı alanda ilk üçe giren 17 projenin finalistlerine, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, fakülte dekanları, bölge il ve ilçe Millî Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ve akademisyenler tarafından ödülleri takdim edildi.

Samsun, Amasya, Giresun, Kastamonu, Sinop, Tokat, Ordu illerinden katılarak finale katılmaya hak kazanan projelerin listesi aşağıdaki linkte mevcuttur.

Ek Dosya(lar):