Ressam Frida Kahlo ve Eserleri Konuşuldu
14 Mart 2018, Çarşamba - 16:15
Güncelleme: 14 Mart 2018, Çarşamba - 16:15

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünün "Olmak Üzerine Konuşmalar" etkinlikler dizisi kapsamında düzenlediği "Frida Kahlo'nun Eserlerinin Psikanalitik Arketipal Anatomisi" konulu konferans, Fakültenin Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

İstanbul Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Barış Kaplan'ın davetli konuşmacı olarak yer aldığı konferansa; OMÜ Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

"Frida Kahlo otoportrelerinde görmek istediği kendini çiziyor"

Konuşmasına 20. yy'ın önemli sanatçılarından Meksikalı ressam Frida Kahlo'nun trajik yaşam hikâyesi hakkında bilgiler paylaşarak başlayan Yrd. Doç. Dr. Ali Barış Kaplan "Çocukluğundan itibaren geçirdiği kazalar ve hastalıklar, Frida Kahlo'nun hem bedeninde hasarlara neden oldu hem de ilerleyen dönemde eş seçimini de etkileyecek travmalara yol açtı. Kazalar sonucu Kahlo, ömrünün sonuna kadar iyileşmeyen acılar çekti. Resme de 18 yaşında, yatağa bağlı olduğu bir dönemde başladı. O yaşa kadar resim yapmışlığı yoktu. Kısacası Frida Kahlo; acı yüklü özel yaşamı, politik görüşleri ve sıra dışı otobiyografik portreleriyle tanınır. Eserleri; kişisel yaşantısının yanında iç dünyasının bir projeksiyonu, kendisinin ve dış dünyanın estetize edilmiş hâlidir. Oto portrelerinde Frida, aslında görmek istediği kendini çizer.” dedi.

"Birden çok doktrini içinde barındıran bir dünya görüşü vardı"

Frida Kahlo'nun özel yaşamı ve politik görüşüne de değinen Ali Barış Kaplan "Frida'ya sosyalist bir ressam deyip geçmek ve politik görüşü nedeniyle yargılamak ve etiketlemek yanlış olur. Çünkü onun, birden çok doktrini içinde barındıran bir dünya görüşü vardı. Özellikle Frida gibi büyük sanatçıları, çok yönlü ve bütünüyle ele almak gerekiyor. Frida'da da olağanüstü bir insan sevgisi, doğa sevgisi ve felsefesi görüyoruz.” diye konuştu.

"Tablolarında sürrealist öğeler çok fazla"

Frida Kahlo'yu mücadeleci kadın ikonu olarak tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Kaplan, Kahlo'nun 55'i otoportre olmak üzere143 eseri olduğunu kaydetti. Tablolarında sürrealist öğelerin çok fazla olduğunu belirten Kaplan "Bu nedenle Picasso'ya, Frida Kahlo'nun tabloları hakkında görüşü sorulmuş. Picasso da ne kendisinin ne de başkalarının Frida gibi yüz çizemeyeceğini, çünkü onun çizdiği şeyin sadece bir yüz çizmek olmadığını söylemiş. Böylece Picasso, Frida'nın tablolarında bir miktar sürrealist bakış açısı olduğunu kabul ediyor. Firda ise bu tür sorulara ‘Bildiğim tek şey, resim yapıyorum çünkü buna ihtiyacım var’ diyerek cevap vermiş.” şeklinde konuştu.

Konferans, Yrd. Doç. Dr. Ali Barış Kaplan'ın Frida Kahlo'nun tablolarının görselleri üzerinden yaptığı arketipal analizle sona erdi.