Mucit Gençler Projelerini Tanıttı
12 Mart 2018, Pazartesi - 16:48
Güncelleme: 13 Mart 2018, Salı - 11:40

Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca düzenlenen TÜBİTAK 49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın Samsun Bölge Sergisi, OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Kapalı Spor Salonu’nda başladı.

Sergiye; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Proje Bölge Sorumlusu Prof. Dr. Hasan İçbudak, İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Esen, çok sayıda öğrenci, danışman öğretmenler ve aileler katıldı.

“Bilim ve teknolojiyi kendimizin üretebilmesi çok önemlidir”

Serginin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hasan İçbudak “1969 yılından beri düzenlenen bu yarışma bize göstermektedir ki bilim ve teknoloji çok önemlidir. Bilim ve teknolojiyi kendimizin üretebilmesi çok daha önemlidir. Bu yüzden öğrencilerimizi genç yaşlarında bilime yönlendirmemiz, bilimsel düşünceyi aşılamamız gerekiyor. Bu projelerin en önemli amacı da budur. Bilimsel bir projeyi başından sonuna kadar deneyimlemek ve yürütmek siz gençler için büyük bir başarıdır. Bu sebeple sizleri ve danışman öğretmenlerinizi canı gönülden kutluyorum.” dedi.

“Hepiniz bu projede birinci olamayacaksınız ama şimdiden birer şampiyonsunuz”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran ise konuşmasında bilimsel araştırmaların hayatımızdaki öneminden bahsederek “Önemli olan lise çağındaki gençlerimizin çevrelerindeki ya da toplumda kendilerince tespit ettikleri problemleri bilimsel araştırma yöntemleri ile nasıl çözülebileceğine ilişkin özgün fikirler geliştirmesi ve bu sorunlara özgün çözüm yolları bulmasıdır. Bugün burada 100 özgün fikir bize sunulacaktır. Bu anlamda bu yarışma zaten amacına ulaşmıştır. Belki hepiniz bu projede birinci olamayacaksınız ama şimdiden hepiniz birer şampiyonsunuz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından serginin kurdelesi kesildi ve seçilmiş olan 100 projenin stantları tek tek gezilerek projeyi yapan öğrencilerden ve danışman öğretmenlerinden bilgiler alındı. Stant ziyaretlerinde, projeleri yapan ve projeleri inceleyenlerin diyalogları renkli ve keyifli görüntülere sahne oldu.

Seçilecek 17 proje Türkiye Final Yarışması’na katılacak

49. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na Samsun, Amasya, Giresun, Kastamonu, Sinop, Tokat, Ordu illerinden 12 farklı alanda toplam 1329 proje başvurdu. Bu projelerin 120’si Biyoloji, 94’ ü Coğrafya, 98'i Değerler Eğitimi, 111’i Fizik, 87’si Kimya, 73’ü Kodlama, 136’sı Matematik, 65’i Psikoloji, 176’sı Sosyoloji, 115’i Tarih, 131’i Teknolojik Tasarım ve 123’ü Türk Dili ve Edebiyatı dallarına ait yapıldı. Bunların içinden seçilen 100 proje sergiye davet edildi. Sergilenen bu projeler içinden jüri tarafından belirlenen 17 tanesi, 15 Mart 2018 tarihinde yapılacak ödül töreninde açıklanacak ve bu projeler 16-20 Nisan 2018 tarihleri arasında yapılacak olan Antalya’da Türkiye Final Yarışması’na katılacak.