MENU

OMÜ Türkiye’de Bir İlk Olan Örnek Projenin Mekânı Oldu
08 Mart 2018, Perşembe - 18:33
Güncelleme: 08 Mart 2018, Perşembe - 21:21
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı arasında; kamuya yararlı bir işte çalıştırma cezasının yerine getirilmesinde yükümlülerin “yüz tanıma sistemi” kullanılarak denetim ve gözetimlerinin sağlanması amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

İmzalanan iş birliği protokolü süresi kapsamında; Üniversite yerleşkesinde ilk etapta 200 yükümlünün farklı işlerde çalıştırılması planlanıyor. Ayrıca Türkiye’de ilk kez uygulanacak “Yüz Tanıma Sistemi” ile yükümlü kişilerin etkin, hızlı ve güvenilir şekilde kontrollerinin sağlanması, kamu kurumu ve çalışan personel açısından da faydanın arttırılması ve diğer suç faaliyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Rektörlük Senato Salonu’nda imzalanan protokol törenine; Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kuran ve Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı, Üniversite yetkilileri ve Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde faaliyet gösteren Koruma Kurulu üyeleri katıldı.

“200 yükümlünün çalışmaları sağlanacak”

3 kurum olarak böylesine değer üreten bir projede yer almaktan ötürü duydukları memnuniyeti ifade eden Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç “Kamu Yararına Ücretsiz Çalışmada Elektronik Takip Sistemi Uygulama Projesi'nde Üniversitemizde 200 yükümlünün çalışmaları sağlanacak. Böylece söz konusu kurumların katkıları ile bir iş gücü yarara dönüştürülecek. Protokole göre iş görecek yükümlüler de zamanlarını bu önemli kurumda çalışıp katkı sağlayarak geçirmiş olacak. Bu nedenle kamu yararını gözeten bir proje olduğunu düşünüyoruz. İnşallah güzelliklere ve hayırlara vesile olur. Bu iş birliğinden dolayı Sayın Başsavcımıza ve Belediye Başkanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.

Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz da imzalanan protokolün hukuki detaylarına dair bilgi verirken ilgili kanunda kısa süreli hapis cezalarının tedbirlere çevrildiğini ve bu tedbirlerden birinin de kamu yararına çalıştırma olduğunu belirterek “Bunlar bir yıl ve daha kısa süreli hapis cezaları karşılığında uygulanan tedbirler. Bizler diğer denetimli serbestlik kapsamında çalışma yükümlülüğü altında olan yükümlüler olmasına rağmen bu yükümlülerin büyük çoğunluğunu bu uygulamaya dâhil etmedik. Daha yüksek ceza miktarıyla şartlı salınanlar bu kapsamda değil. Sadece bir yıl ve kısa süreli hapis cezalarının yani basit suçların muhatabı olan yükümlüler bu kapsamda çalıştırılacak. Bunlar da hepimizin başına gelebilecek, günlük yaşamda karşılaşabileceğimiz ve çok sıradan diyebileceğimiz suçlar.” dedi.

Sistem Türkiye’de ilk kez OMÜ’de uygulanıyor

Şimdiye kadar kamu yararına çalışma yükümlülüğünün yerine getirilip getirilmediğini, daha verimli ve etkin uygulanıp uygulanmadığını motorize ekiplerle yerine getirdiklerini kaydeden Başsavcı Yavuz devamında şöyle konuştu: “OMÜ, Büyükşehir Belediyemiz ve diğer kamu kuruluşlarımızın desteğiyle İlk kez “Yüz Tanıma Sistemi”ni Üniversitemizde faaliyete geçirdik. Yani bu proje Türkiye’de ilk defa burada uygulanmış olacak. Belki Bakanlığımız bu sistemi diğer bütün denetimli serbestlik müdürlüklerinde bir örnek proje olarak yaygınlaştırmayı gündemine alacaktır. Bizler de buna öncülük ettiğimiz için sevinçliyiz. Böylelikle 5-10 personelle yapacağımız işi tek bir personelle ve rutin aralıklarla denetim şeklinde gerçekleştirmiş olacağız. Dolayısıyla bu sistem; hem yükümlülerin rencide olmadan kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayacak hem de sahadaki yetkililerimizin iş yükünü azaltmış olacak. İlk planda 200 kişilik bir istihdamı hedefliyoruz. Bunlarla ilgili Üniversitede 2 kontrol merkezi oluşturuldu.”

Başsavcı Ahmet Yavuz yaptığı açıklamada yükümlülerin yol servislerinin ise Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Samulaş tarafından sağlanacağına işaret ederek bu projede emekleri ve gönüllülüklerinden ötürü tüm paydaşlara şükranlarını sunup Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün verdiği diğer hizmetlerle ilgili örnekler sundu.

“Dayanışma içerisinde topluma faydalı bir iş yapıyoruz”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Türkiye’nin demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olarak bu tür insani dokunuş ve uygulamalarla kendisine yakışanı yerine getirdiğini vurgulayarak “Zaten ceza ve tevkifevlerimizin temel amacı insanımızı kazanmaktır; kişinin söz konusu suçu bir daha işlememesi için rehabilite edilmesi ve topluma kazandırılmasıdır. Bunun en tipik örneklerinden bir tanesi denetimli serbestliktir. Hakikaten bizim gibi demokratik ve sosyal bir hukuk devletine yakışan bir yaklaşımdır diye düşünüyorum. Bizim bu konuda bir katkımız varsa -ki ulaşımına katkıda bulunuyoruz bu insanlarımızın- bizler için gurur vesilesi olur, bizleri sevindirir. Sayın Başsavcımı ve Rektörümü tebrik ediyorum. Böylesine dayanışma içerisinde birbirimize destek olarak topluma faydalı bir iş yapıyoruz, bir hayır işi yapıyoruz. Allah hepimizi muvaffak etsin.” sözlerine verdi.

Protokol töreni sonunda Başsavcı Ahmet Yavuz, yükümlülerin ellerinden hayat bulan çalışmaları Rektör Bilgiç ve Belediye Başkanı Yılmaz’a takdim etti. Ardından Belediye Başkanı Yılmaz ile Başsavcı Yavuz ve beraberindekiler kampüste bulunan Denetimli Serbestlik Bürosuna giderek yerinde incelemelerde bulundular.

X
Secure Login

This login is SSL protected