OMÜ'de Gençler Flört Şiddetine Karşı Bilgilendirildi
01 Mart 2018, Perşembe - 16:43
Güncelleme: 07 Mart 2018, Çarşamba - 10:42

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAMER), OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde ‘Flört şiddeti, Nedenleri ve Çözüm Önerileri’ konulu bir panel düzenledi. Panele Eğitim Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Kumcağız konuşmacı olarak katıldı.

Flört şiddetinin nedenleri ve korunma yolları konusunda katılımcılara bilgiler veren Doç. Dr. Hatice Kumcağız, flört şiddetinin genellikle 15-26 yaş aralığında görülebildiğini söyledi.

“Flört şiddeti korkutucu ve kafa karıştırıcı bir deneyim”

Flört şiddetini tanımlayan Kumcağız “Flört şiddeti; duygusal, romantik, cinsel bir beraberlik içerisinde ya da beraberlik bittikten sonra partnerlerden birinin diğeri ya da birbiri üzerinde güç ve kontrol kullanmaya çalıştığı, zarar verici davranış biçimlerini ifade eder. Korkutucu ve kafa karıştırıcı bir deneyim olan flört şiddeti, evlilikte yaşanacak olan şiddetin ön habercisi olabilir. Çok sayıda genç kız, yaşıtı olan erkek arkadaşı tarafından şiddete maruz kalıyor ama çoğunlukla yaşadığını anlamakta, anlamlandırmakta, şiddetin belirtilerini tanımakta zorluk çekiyor.” dedi.

“Başının derde gireceği korkusuyla destek istemiyor”

Doç. Dr. Kumcağız, şiddet yaşayan gençlerin destek istemesini zorlaştıran nedenler hakkında da şunları söyledi: “Cinsiyet rolleri ile toplumsal cinsiyet ve şiddet arasında çok büyük bir bağlantı var. Özellikle flört şiddetinde. Flört şiddeti; duygusal, sözel şiddet, aşağılama, yalnızlaştırma, mahrum bırakma, tehdit, korkutma, sanal şiddet, ısrarlı takip, fiziksel şiddet, cinsel şiddet şeklinde görülebilmektedir. Şiddet yaşayan gençlerin destek istemesini zorlaştıran nedenler; yaşadıklarının şiddet olduğunu bilmemek, başlarının aile ve okul ile derde gireceğinden korkmak, yetişkinlerin onları anlamayacağını, yargılayacaklarını, suçlayacaklarını veya inanmayacaklarını düşünmek, bir sorun olduğunu kabul etmek istememek, nereden veya kimden destek isteyeceklerini bilememek, şiddet uygulayan kişi tarafından cezalandırılacaklarını düşünmek olarak ön plana çıkarken, bu ruh hâli onları durdurabiliyor.” diye konuştu.

“Şiddet tabu değil, tartışılan bir konu olmalı”

Flört şiddetine karşı çözüm önerilerinde bulunan Doç. Dr. Hatice Kumcağız “Bu yüzden gençlerle şiddetin ne olduğu konuşulmalı. Şiddet bir tabu değil, tartışılan bir konu olmalı; sınıflarda, derslerde, rehberlik saatlerinde konuşulmalı. Kimden ne zaman, nasıl destek alınabileceği ile ilgili okulların net bir politikası olmalı. Zorbalık ve şiddete hazırlık yakalanmalı. Güvenli ilişkinin özellikleri ise kendi isteklerinin, ihtiyaçlarının, inançlarının, düşüncelerinin, beğenilerinin farkında olmak ve bunları ifade edebilmek, suçlu hissetmeden hayır diyebilmek, kendine vakit ayırmak, başkasının değil, kendi mutluluğundan sorumlu olmaktır.” şeklinde konuştu.