OMÜ GSF Öğretim Üyesi Engin Güney‘den Bir Ödül Daha
27 Şubat 2018, Salı - 16:02
Güncelleme: 27 Şubat 2018, Salı - 18:45

Gazi Üniversitesi ve Türk Sanatı Topluluğu tarafından Ankara’da düzenlenen “Duyulmayan Çığlık: Hocalı” konulu Uluslararası Resim ve Heykel Yarışması’na “Gecenin Şahitliğinde” adlı eseriyle katılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Güney, resim alanında birincilik ödülüne layık görüldü.

Her renk farklı kavramları simgeliyor

Kendisine birincilik ödülünü getiren resim hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Engin Güney “Azerbaycan bayrağının renklerinin temsiliyeti ilişkisinde mavi renk; Türklük düşüncesini temsil etmektedir ve resmin tamamını saran karanlıktaki ışık kaynağıdır ve gece gerçekleşen katliama şahitlik eden gökyüzünü simgelemektedir. Bayrağın ortasında yer alan kırmızı renk; uygarlığı, çağdaş bir toplum kurmak, demokrasiyi geliştirmek gibi düşünceleri, evrensel değerleri temsil etmektedir. Fakat resimde yer alan kırmızı bölge; demokrasinin ve özgürlüğün hiçe sayıldığı, Batı’nın ve uygar denen toplumların katliama gözlerini kapadığı, 25 Şubat’ın 26 Şubat’a bağlandığı gecede Hocalı’da yaşanan vahşetin, şehitlerin her yere saçılan kanlarının, gözyaşlarının, Ermenilerin övündüğü günah dolu utanılası vahşetin göstergesidir. Bayrağın altında yer alan İslam uygarlığına ve İslam inancına aidiyeti simgeleyen yeşil rengin bulunduğu yer ise dua ve beddua eden, hayatta kalıp yuvalarını terk etmek zorunda kalan, yakınlarını kaybetmiş mazlumlarla bezenmiştir.” şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Engin Güney, dört tarafı işgalciler ve ağır silahlarla çevrelenen eserdeki bayrak renkleriyle ilişkilendirilen 3 güvercinin neleri sembolize ettiğine dair ise şunları söyledi: “Işık süzmelerinin arasında yer alan yeşil güvercin yaşamını yitiren sivil halkın şehit oluşunu ve huzura erişini, mavi güvercin ise Türklerin bu katliam karşısındaki duruşunu ve Türk kardeşlerinin acısını paylaşmasını simgelemektedir. Kırmızı renkli güvercin ise demokrasi, özgürlük, evrensel değerlerin yok olduğu katliama işaret ettiği için ters dönmüş şekilde resmedilmiştir.”

Yarışmada ödül alan ve eseri dereceye giren sanatçılar, Bakü’de tekrarlanacak “Duyulmayan Çığlık: Hocalı” sergisinde misafir edilecek.

OMÜ’den 2 eser daha Bakü’de sergilenecek

Bakü’deki sergide OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tamer Arslan’ın çalışması ile OMÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü yüksek lisans öğrencileri Gülçin Güner ve Eser Buğur’un çalışmaları da sergilenmeye değer bulundu.

Duyulmayan Çığlık: Hocalı Uluslararası Resim ve Heykel Yarışması Sergisi, Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen ödül töreninin ardından Üniversitenin Resim ve Heykel Müzesi’nde izleyicilerin ziyaretine açıldı.