MENU

OMÜ’lü Akademisyen Dünyanın En Sağlam Malzemelerinden Birini Üretti
29 Ocak 2018, Pazartesi - 10:56
Güncelleme: 29 Ocak 2018, Pazartesi - 13:39
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Demircan, nano ve kompozit malzemeyi birleştirerek özel yöntemle ürettiği “termoplastik kompozit”in dünyanın en sağlam malzemelerinden biri olduğunu ve dünyada bir örneğinin bulunmadığını söyledi.

Japonya ve Türkiye'de edindiği deneyimlerle metale göre yüzde 50 daha dayanıklı ve 5'te bir oranında daha hafif bir malzeme üreten Doç. Dr. Özgür Demircan, "Termoplastik Kompozit Malzeme Projesi" ile Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi'nde birincilik ödülü de kazandı. Otomobil ve uçak sektörü ile uzay dâhil birçok alanda kullanılabilir olan malzeme, diğer metal malzemelere göre daha hafif ve daha dayanıklı olma özelliğini taşıyor. Otomobil, tren ve uçak gibi araçlarda kaporta ve çeşitli aksamlarda kullanılabilir olan malzeme, hafif olması dolayısıyla araçların yakıttan tasarruf etmesini sağlıyor.

“Nano malzeme ile kompozit malzemeyi birleştirdik, dünyada örneği yok”

Ürettiği malzeme hakkında bilgi veren Doç. Dr. Özgür Demircan "Japonya'da doktora çalışmalarım ve Türkiye'deki bazı üniversitelerde edindiğim bilgilerle birlikte üniversitemizin de desteğini alarak akademik altyapımızı geliştirdik. OMÜ Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (KİTAM) bünyesindeki Malzeme Birimi’nde Kompozit Malzemeler Laboratuvarı’mızı kurduk. Çevre kirliliğini azaltmak ve daha verimli malzemeler yapmak için araçlarda ağırlık azaltacak ve daha dayanıklı malzeme üretmeyle ilgili çalışmalar yaptık. Bunu sağlamak için metal malzemelerin yerine daha dayanıklı, daha hafif olan plastik ve kompozit malzemeler yaptık. Nano malzeme ile kompozit malzemeyi birleştirerek farklı bir malzeme ürettik. Bu malzeme ile Bursa'da düzenlenen Uluslararası AR-GE Proje Pazarı Zirvesi'ne bir poster sunumu ile katıldık. Projemiz, Taşıt Teknik Tekstilleri Kompozitler Alanı’nda birinci oldu. Kompozit malzemeler 30-40 yıldan beri kullanılıyor. Ama bizim farklı olarak yaptığımız şey; nano malzeme ile kompozit malzemeyi birleştirmek oldu. Biz ürettiğimiz malzemenin içerisine nano malzeme kattık. Bizim ürettiğimiz şekilde bir malzemenin dünyada örneği yok. Benzerleri yapılmış olabilir ama bizim sunduğumuz şekilde yok. Bizim yaptığımız şey temel araştırmalara kaynak olabilir. Ürettiğimiz malzemenin çekme ve çarpma mukavemeti fazla. Metal malzemelere göre yüzde 50 daha fazla dayanıklılık sağlıyor. Ürettiğimiz malzeme diğerlerine göre 5'te bir oranında daha hafif, kullanım ömrü daha fazla ve paslanmaya karşı daha dayanıklı.” dedi.

“Millî otomobilimizde kullanılabilir”

Bu tür malzemelerin kullanımının giderek yaygınlaştığını belirten Demircan "Bu tür malzemelerin kullanımı günümüzde sınırlı olsa da giderek artmakta. Şu anda Almanya'da önemli bir otomobil markası karbon malzemeden seri otomobil üretimi yapıyor. Türkiye'de üretilecek millî otomobilimizde, yaptığımız malzeme kullanılabilir. Sadece otomobillerde değil, birçok alanda kullanılabilir. Bu konuda ciddi anlamda bu işi yapabilecek firmalara AR-GE desteğini sağlayabiliriz." diye konuştu.

Kaynak: İHA (Kenan Akyüz)

 

X
Secure Login

This login is SSL protected