Genç Araştırmacılar İşbaşında
23 Mart 2016, Çarşamba - 16:45
Güncelleme: 24 Mart 2016, Perşembe - 10:16

“TÜBİTAK 47. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Samsun Bölgesi Final Sergisi” Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Eski Kapalı Spor Salonunda Samsun Valisi İbrahim Şahin, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak ile Milli Eğitim görevlileri ve öğretmenlerinin katılımıyla görücüye çıktı.

Hedefimiz proje sayısı ve niteliğini daha da arttırmak

Serginin açılış konuşmasında TÜBİTAK Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Hasan İçbudak söz aldı. İçbudak, bu yıl Samsun bölgesini oluşturan 7 ilden (Samsun, Sinop, Amasya, Ordu, Kastamonu, Giresun, Tokat) toplam 1325 proje başvurusu olduğunu kaydederek jüri üyelerinin ön değerlendirmesi sonucunda bölge sergisine 100 adet projenin çağrıldığını söyledi. Prof. Dr. İçbudak yine jüri değerlendirmesi sonucunda Ankara’da yapılacak Final Yarışması için Samsun Bölge Sergisi’nden 21 adet proje seçileceğini belirtti.

Geçen yılki Türkiye Final Yarışması’nda Samsun bölgesinin 50 ödülden 9 tanesini alarak en başarılı bölge olduğuna dikkat çeken İçbudak değerlendirmesine şöyle devam etti: “Bu projeler ülkemizin bilimsel düşüncesinin gelişmesi açısından çok önemli. Bu yüzden hedefimiz, proje sayısını ve niteliğini daha da arttırmak. Bu yıl da beklentimiz Ankara’da yapılacak finalde aynı başarıyı göstermektir.”

Bilgi, sabır ve girişimciliğe ihtiyacımız var

Hasan İçbudak’tan sonra düşünce ve değerlendirmelerini aktaran OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, 1974 yılında kendilerinin de bir TÜBİTAK projesiyle Ankara’daki yarışmaya katıldıklarını ifade ederek “Aradan 42 yıl geçti, o zamanlar TÜBİTAK Proje Yarışması’na katılım sayısı herhalde 100-120 civarındaydı. Şu anda ise Samsun bölgesinde 1300 civarında katılım söz konusu ve burada, bu salonda sadece seçilmiş 100 proje mevcut.” diye konuştu.

Rektör Akan bir milleti güçlü yapan unsurların bilgisi ve sabrı olduğuna işaret ederek değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Çünkü bilim sabır ister. Belki günlerce, yıllarca çalışıp sonrasında bir şey elde edemeyebilirsiniz. Ama ülkenin birçok yerinde, merkezinde bu tür bilimsel çalışmalar yapılırsa gerçekten ülkeyi, milleti güçlü kılacak ilerlemeler kaydedilir. Tabii burada sabırla birlikte girişimcilik de söz konusudur; hani yenilik, inovasyon dediğimiz fark edebilme yeteneği.”

Prof. Akan mucit Nicola Tesla’nın 1930’larda MR (Manyetik Rezonans)’ı keşfettiğini anımsatarak 1970 ve 1980’lerde zihni açık, öngörülü kişilerce bu icadın, hastalıkların görüntülenmesindeki cihaza dönüştürüldüğünü, bunun sağlık alanında bir devrim yaşattığını ve sonrasında bu cihazı dönüştürebilen kişinin, mensubu olduğu ülkeye ciddi anlamda maddi kazanç sağladığını sözlerine ekledi. Akan meraklı olmamız, etrafımızda olan biteni iyi gözlemlememiz gerektiğini dile getirerek “İyi bir araştırmacı sadece eğitim saatlerinde değil gerekirse gece geç saatlerde de araştırmalarıyla baş başa kalabilmeli. “ şeklinde konuştu.

Ülkemizin geleceği için birer tuğla mahiyetinde

Samsun Valisi İbrahim Şahin ise ortaöğretim öğrencilerinin yaptıkları bu tür çalışmaları görünce çok mutlu olduğunu ifade ederek “Çünkü gençler bir şeyler üretiyorlar, bu ülke insanına katıyorlar, dünya insanlarına bir şeyler katmaya çalışıyorlar. Belki şimdi çok basit, sıradan birtakım buluşlar gibi görünebilir ancak inanıyorum ki bu, ilk adımdır. En azından buraya gelmeleri bile benim açımdan çok önemli. Benim nezdimde buraya gelmek bütün gençlerin birinci olmasını gerektiriyor. Hepsini ayrı ayrı kutluyorum.” diye konuştu.

Vali Şahin, filozof Seneca’nın sözüne atıfta bulunarak “Seneca diyor ki: Kendi toplumu için bir fikri, bilgisi olan insan bunu toplumuyla, halkıyla paylaşmıyorsa ya bencildir, ya korkaktır, ya beceriksizdir. O nedenle biz kendi halkımıza, varsa fikirlerimiz, düşüncelerimiz, buluşlarımız bunları mutlak surette paylaşacağız.” şeklinde konuştu. Şahin son günlerde Türkiye ve Avrupa’da yaşanan terör olaylarına da değinerek “Biz her şeye inat, teröre inat mutlaka bu ülkenin kalkınması için mücadele edeceğiz. Bu tarz faaliyetler belki bu yavrularımızın geleceğini şekillendirecek, her biri geleceğin bilim insanları olacak. Başta kendi ülke insanına sonra da tüm dünya insanlığına katkı sağlayacaklar. Bu faaliyetlerin, ülkemizin geleceğinin daha yukarılara çıkması için birer tuğla mahiyetinde olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Kurdele kesim merasiminin ardından Vali İbrahim Şahin ve Rektör Hüseyin Akan stantları gezerek öğrencilerle projeleri hakkında bilgi alarak sohbet etti. Bilgisayar, biyoloji, coğrafya, değerler eğitimi, fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, teknolojik tasarım ve tarih alanlarından oluşan proje yarışması 22-25 Mart tarihleri arasında sergilenecek.