Samsun MYO Madde Bağımlılığına Dikkat Çekti
21 Aralık 2017, Perşembe - 09:25
Güncelleme: 21 Aralık 2017, Perşembe - 11:23

Samsun MYO Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencileri tarafından “Nefesinden Çalma Dumana Esir Olma” sloganıyla düzenlenen ve Psikolog Tümer Doğan’ın konuşmacı olarak katıldığı “Bir Nefes” adlı etkinlikte madde bağımlılığına dikkat çekildi.

Samsun MYO Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı öğrencilerinin organize ettiği “Bir Nefes” adlı etkinlik OMÜ Güzel Sanatlar Sahnesi'nde düzenlendi. Yoğun ilgi gösterilen etkinliğe Samsun MYO Müdürü Prof. Dr. Güray Erener, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi AMATEM’de görevli psikolog Tümer Doğan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, madde bağımlılığına, sürecine ve tedavi aşamalarına ilişkin önemli konulara değinildi.

Sigara ve madde bağımlılığına ilişkin kamu spotu ve kısa film gösterisiyle başlayan etkinlikte daha sonra, psikolog Doğan madde bağımlılığını anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Doğan sunumunda madde bağımlılığının, vücuda ve bedene verdiği olumsuz etkileri anlatarak belirli bir süre alkol, sigara, uyuşturucu gibi madde kullanan kişilerin daha sonra bu maddeleri kullanmayı bırakmasıyla tamamen madde bağımlılığından kurtulmadığını söyledi. Tümer Doğan, madde bağımlılığının aşılmasında mutlaka doktor veya uzman kişiler tarafından yardım alınması gerektiğini de vurguladı.

Madde bağımlılığının kronik rahatsızlıklara benzetilebileceğini dile getiren Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tansiyon hastalarının aşırı tuz tüketiminde tansiyonunda yükselme olacaktır. Ancak, tuz diyeti uyguladığında tansiyonu normal seyredecektir. Uzun süre tuz diyeti uygulayan bir kişi aradan bir süre geçtikten sonra nasıl ki tuz tükettiğinde tansiyonu yükselecekse, madde bağımlılığında da bir kişi ne kadar uzun süre alkol, sigara, uyuşturucu gibi madde kullanmasa da aradan geçen zamandan sonra birini dahi kullanırsa madde bağımlılığı da nüksedecektir.”

Madde bağımlılığının tedavi yöntemlerine ve tedavi sürecine de değinen Psikolog Tümer Doğan, madde bağımlılığının kişisel ve toplumsal olarak el ele verilmesiyle daha kolay aşılabileceğini belirtti. Etkinlik, soru cevap bölümü ile sona erdi.