MENU

Her yönüyle Alevilik tartışıldı
18 Mart 2016, Cuma - 00:00
Güncelleme: 18 Mart 2016, Cuma - 16:20
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesinde “Çeşitli Boyutlarıyla Alevilik” konulu panel düzenlendi.

Hacı Bektaş-ı Veli Araştırmaları Topluluğu’nun düzenlediği panelin başkanlığını Prof. Dr. Kurtman Ersanlı yaptı. Panele,. İlahiyat Fakültesinden Doç. Dr. İbrahim Turan, Edebiyat Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Ömer Saraç, Felsefe Bölümünden Doç. Dr. Sait Kurşunoğlu ve Eğitim Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül panelist olarak katıldı.

İhtiyacımız olan ortak akıl, ortak irade ve önyargılardan sıyrılmış bir yapıdır.

Doç. Dr. İbrahim Turan, “Diyanet-Alevilik İlişkileri” başlıklı konuşmasında iki önerme üzerinde durdu. İlk önerme Alevilik ile ilgili tartışmaların inançtan değil daha çok kimlik ve ideolojiden  kaynaklandığı, ikinci önerme ise Diyanet İşleri Başkanlığının idari bir kurum olmaktan çok dini bir kurum olduğuydu. Turan ayrıca “Alevilik nedir, cemevi ve cemevlerinin statüsü nedir, Alevilik Diyanet içerisinde temsil edilmeli mi edilmemeli mi.” gibi konulara da değindi. Turan, ” Şu dönemde inanıyorum ki Alevilikle ilgili sorunların çözüme kavuşturulabileceği her türlü argümana sahibiz. Tek bir şeye ihtiyacımız var, ortak akıl, ortak irade ve önyargılardan sıyrılmış bir yapıdır” dedi.

Aşıklık geleneği hem Sünni hem de Alevilerde ortaktır.

Yrd. Doç. Dr. Ömer Saraç ise “Alevi-Bektaşi Şiiri” başlıklı konuşmasında aşıklık geleneğinden bahsetti. "Aşıklık geleneğinde her şeyden önce saz çalma var. Mahlas alma, usta çırak ilişkisi, bade içme, aşık karşılaşmaları var. Bu alt başlıklar altında Bektaşi şiirini konumlandırmak mümkündür" dedi. Saraç ayrıca aşıklık geleneğinin hem sünni hem de alevi ozanlarda ortak olduğunun da altını çizdi.

Yürü yürü bir avuç toprak ol.

Felsefe Bölümünden Doç. Dr. Sait Kurşunluoğlu “Doğu Düşüncesinde Hacı Bektaş-ı Veli”  konusunu anlattı. Kurşunluoğlu, “Hacı Bektaş-i Veli Makalat isimli eserinde insanları dört sınıf olarak nitelendirir. Hava, su, ateş ve toprak ehli Bunların en üstü toprak ehlidir. Hz. Hasan efendimizin ‘Yürü yürü bir avuç toprak ol.’ sözü bunu çok güzel tanımlar. Hem insanın hayattaki mücadelesini anlatır hem de toprağın en üst derece olduğunun altını çizer“ dedi.

İnsan-ı kamil olmak çok kolay.

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül “Eğitim ve Alevilik” başlıklı konuşmasında Aleviliğin temel prensiplerinden olan Edep üzerinde durdu. Edebi, “diline, eline ve beline sahip olma” olarak tanımlayan Gül bu kavramları tek tek açıkladı.” Bu üç organa dikkat edildiğinde insan-ı kamil olmak son derece kolay. Hacı Bektaş-ı Veli’nin şu dörtlüğü bunu çok güzel tanımlar: “Erkek dişi sorulmaz, muhabbetin dilinde. Hak’kın yarattığı her şey yerli yerinde. Bizim nazarımızda, kadın erkek farkı yok, noksanlıkla eksiklik, senin görüşlerinde” diye konuştu.

Panele OMÜ öğrencisi Mehmet Şahin’de bağlaması ve sesiyle ayrı bir renk kattı.

 

X
Secure Login

This login is SSL protected