MENU

Rehber Hemşire Eğitimi
17 Mart 2016, Perşembe - 00:00
Güncelleme: 18 Mart 2016, Cuma - 16:03
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümünün organize ettiği “Rehber Hemşire Eğitimi” temalı konferans Sağlık Yüksekokulunun Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Konferansın katılımcıları arasında; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç, Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç, öğretim üyeleri ve öğrenciler vardı.

Rehber hemşire, okul ile uygulama alanı arasında bir köprüdür 

Açılış konuşmasında söz alan Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç hemşirelik eğitiminde teorik içeriğin çok fazla uygulanması neticesinde teori ile uygulama arasındaki bağın giderek zayıfladığına dikkat çekti. Prof. Kılıç akademik eğitimcilerden okul aktiviteleri, araştırma gibi bir takım beklentiler içerisinde olduklarını kaydederek öğrencilerin özellikle beceri gerektiren uygulamalarda destek, rehberlik ve yardım beklediklerini dile getirdi.

Müdür Kılıç öğrencilerin meslek yaşamlarında kendilerinden beklenen rolleri yerine getirebilmesi için günümüzdeki hemşirelik eğitiminde, artık öğrenciyi gelecekteki konumuna hazırlayacak, yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi sağlayacak yaklaşımların hâkim olduğunu vurguladı. Kılıç bu uygulamaları, Sağlık Yüksekokulu olarak üç dönemdir yürüttüklerini ifade ederek geri dönüşümlerle bu yaklaşımların çok yararını gördüklerini söyledi. Prof. Kılıç, “Rehber hemşire öğrencinin bilişsel, davranışsal ve duygusal alandaki gelişimiyle ilgili önemli bir role sahip. Bu nedenle rehber hemşire uygulama becerisi ve teorik bilgiye vakıf olmalı, okulda öğretilenlerle, uygulamada yapılanlar arasında ilişki kurabilmelidir.” dedi.

Hemşireler Mukaddes İnsanlardır

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır ise 6 yıl öncesinde bu okulun temellerinin atıldığını hatırlatarak “Hemşire Karadeniz’de kardeş anlamına gelir. Bu anlamda 34 yıllık meslek hayatımda en büyük fedakârlıkları gösterenlerin hemşire kardeşlerim olduğunu görüyorum.” diye konuştu. Prof. Kolbakır hemşireliği “dua kapısı” olarak gördüğünü belirterek hekimliğin ve hemşireliğin dünyadaki en kutsal meslekler arasında olduğunu kaydederek “Bu mesleklerin para için yapıldığını düşünmüyorum. Benim gözümde bu kişiler gerçekten mukaddes insanlar. Bu meslekte de belli bir eğitimle mükemmelliğe ulaşılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Eğitimcinin eğitim programlarına katılmasının önemine değinen Kolbakır her meslekte olduğu gibi işin içine girildiği zaman söz konusu mesleğin bir metodolojisi ile karşılaşıldığını  öne çıkararak; “İnsana nasıl yaklaşacağınızdan mesleği nasıl uygulayacağınıza kadar metodolojinin gerekliliğini görüyorsunuz. Bu çerçevede nasıl öğreteceğinizi bileceksiniz.” dedi.

Çok düşünmeye ve anlamaya ihtiyacımız var

“Çıraklıktan Ustalığa Öğrenci Hemşireler için Rehber Hemşirelerin Önemi” başlıklı sunumunda söz alan Samsun Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç ise bazı hemşire adaylarının kısa bir sürede, bazılarının da uzun bir sürede ustalık aşamasına geldiğine değinerek “Usta olmak için çok düşünmeye ve anlamaya gerek var.” ifadelerini kullandı.

Prof. Kulakaç görseller eşliğinde hemşirelik gelişim aşamalarını katılımcılarla paylaşarak pratik anlamda hemşirelik eğitiminde acemiliği yaşayan hemşirelerin rehberliğine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

 

X
Secure Login

This login is SSL protected