MENU

Trabzon Yöresel Artlı, Of ve Çepni Koyun Tiplerinin Moleküler Tanımlanması Projesi
07 Aralık 2017, Perşembe - 16:29
Güncelleme: 07 Aralık 2017, Perşembe - 16:29
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesinde “Trabzon İli Yöresel Artlı, Of ve Çepni Koyun Türlerinin Moleküler Tanımlanması” adlı projenin tanıtım toplantısı yapıldı.

OMÜ Ziraat Fakültesi Fahrettin Tosun Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Proje Yürütücüsü Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Mehmet Akif Çam, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Temsilcisi Dr. Vedat Akgündüz ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Bizim et üretiminde bilgiyi ve teknolojiyi kullanacak yetkinliğe gelmemiz lazım”

OMÜ Ziraat Fakültesi, TAGEM ve Trabzon Koyun Yetiştiriciliği Birliğinin birlikte yürüttüğü projenin ilk konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran “Bizim et üretiminde bilgiyi ve teknolojiyi kullanacak yetkinliğe gelmemiz lazım ya da yetiştiricimizin, üretimde bilgiyi ve teknolojiyi kullanarak daha uygun fiyata ürün ya da et üretmesinin yollarını bilmesi lazım. Onun için bu tarz projeler gerçekten çok önemli. Fakültemiz bu projede görüldüğü gibi Karadeniz Bölgesi’nin tamamına hitap eden, bu bölgenin araştırma ihtiyaçlarını karşılamada etkili, güçlü ve yetkin kadrosu ile bölgenin tarımına da olumlu katkı sağlamaktadır.” dedi.

“Ülkemizin ve dünyamızın son dönemlerdeki en önemli sorunlarından biri gen kaynaklarının kaybolmasıdır”

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir ise “Türkiye bir tarım ülkesidir, kalkınması ve geleceği tarımla güçlü olacaktır. Bu ülkenin tarımına yapılacak her katkı ve bu yönde atılacak her adım çok önemlidir. Ülkemizin ve dünyamızın son dönemlerdeki en önemli sorunlarından biri gen kaynaklarının yavaş yavaş kaybolması, gen materyallerinin korunamaması ve geleceğe taşınamayacak olmasıdır. Eğer siz genetik kaynaklarınıza sahip çıkamazsanız,  genetik kaynaklarınızı gelecek nesillere taşıyamazsanız o zaman başkalarına mahkûm hale gelirsiniz. Hem bitkisel hem de hayvansal üretimde gen kaynaklarımızın korunması, geliştirilmesi hatta gen bankalarımızın oluşturulması, bu ülkenin en önemli meselelerinden biridir ve bu proje bu açıdan çok önemlidir.” diye konuştu.

TAGEM temsilcisi Dr. Vedat Akgündüz konuşmasında TAGEM’i kısaca tanıtarak “Neden Tarım ve Gıdada AR-GE? , Türkiye’nin AR-GE Harcaması, Temel Araştırma Alanları, Ulusal ve Uluslararası Projeler” başlıkları altında konu ile ilgili bilgi verdi.

“Trabzon ilinde yetiştirilen Of, Artlı ve Çepni genotiplerinin moleküler yöntemlerle genetik tanımlanması amaçlanmaktadır”

Son olarak proje hakkında detaylı bilgi veren proje yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Akif Çam, amaçlarının Trabzon ilinde yetiştirilen Of, Artlı ve Çepni koyunlarının moleküler yöntemlerle genetik tanımlanması olduğunu söyledi. “Proje kapsamında bu koyun türlerine ait gelişme, yem değerlendirme ve et kalite özellikleri de belirlenecektir.” diyen Çam, nesli tükenen genotiplerin (soy yapısı) yeniden yaşama kazandırılması ve nesli tükenme tehlikesi yaşayan genotiplerin korunmasını amaçladıklarını vurguladı. Çam, konuşmasında ayrıca projede uygulanacak yöntemlerden bahsetti.

Toplantı, hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.

 

HABER: Nehir GÜLER

FOTOĞRAFLAR: Hüseyin TEMİZ

X
Secure Login

This login is SSL protected