MENU

OMÜ Uyuşturucu ile Mücadelede Paydaş Olacak
06 Aralık 2017, Çarşamba - 17:17
Güncelleme: 06 Aralık 2017, Çarşamba - 19:07
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü; “Uyuşturucu ile Mücadelede Toplumsal Katılım Uygulama Projesi” (UTKU) kapsamında, uyuşturucu ile mücadelede ortak anlayışı teşvik etmek ve geliştirmek amacıyla eğitsel ve bilimsel iş birliğini yürütmek üzere mutabakata vararak bu doğrultuda iş birliği protokolüne imza attılar.

OMÜ Rektörlük Senato Salonu’nda imzalanan iş birliği protokolüne; Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Güral Karayılmaz ile kurum temsilcileri ve çalışanları katıldı.

“Uyuşturucu birey kadar toplumu da tehdit ediyor”

İmza töreni öncesi yapılan konuşmalarda söz alan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç uyuşturucu ile mücadelede toplumsal katılımın sağlanmasının uygulanması aşamasında aktif rol almaktan dolayı memnuniyet duyduklarını belirterek “İnsanının sağlıklı olmadığı bir toplumun da sağlıklı olması beklenemez. Toplum içindeki insanın pozisyonu, tıpkı vücudumuzdaki hücreler gibidir. Bu sağlık tabii ki sadece biyolojik sağlıktan ibaret değil, ruhsal sağlık da bunun içerisinde önemli bir yer tutmakta. Ruhsal yapı, insanın davranışlarını etkileyen önemli bir unsur ve uyuşturucu da insanın biyolojik yapısını bozup dolayısıyla toplumun yapısını önemli derecede etkilemekte ve tehdit etmekte. Bu nedenle söz konusu protokolle gerçekleştirilecek çalışmalar bireyin sağlığı ile birlikte toplumun esenliğini de doğrudan etkileyecek çalışmaları da beraberinde getirecektir.” diye konuştu.

Rektör Bilgiç, bu iş birliğinde taraf olup katkı sunacak OMÜ ve Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ile Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarına birim yetkilileri nezdinde teşekkür etti.

“Tedavi ve denetime uygun bir profil sergilerlerse cezaları infaz edilmiyor”

Ardından konuşan Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz ise Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in ortak çalışma alanlarına katılmada çok yoğun ve samimi bir katılım gösterdiğini vurgulayarak kendisine şükranlarını sundu. Protokole ilişkin bilgiler aktaran Başsavcı Ahmet Yavuz, Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde faaliyet gösteren Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün, cezaların infazının farklı bir boyutunu takip eden, bu alanda ihtisaslaşmış birimlerden biri olduğuna işaret etti. Uyuşturucu bağımlılarına suçlu gibi davranmadıklarına dikkat çeken Başsavcı Yavuz “Bu insanları takip edilmesi gereken, toplumun sorunlu bir kesimi olarak değerlendiriyoruz. Eğer tedavi ve denetime uygun bir profil sergilerlerse cezaları infaz edilmiyor. Yetişkinlerde denetim süresi 5 yıl, suça sürüklenen çocuklar da ise bu süre 3 yıl.” dedi.

“Samsun pilot illerden biri ve diğer illere de büyük katkısı olacak”

Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün faaliyetleri hakkında da kısa bir özet bilgi de veren Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz Samsun’un, Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün faaliyet alanındaki birçok konuda Adalet Bakanlığı tarafından pilot il olarak belirlendiğini vurgulayarak denetimli serbestliğe dair şöyle konuştu: “Bu sistem teknolojiden yararlanarak hükümlü ya da denetim altındaki şüphelilerin takibinin yapıldığı en modern infaz sistemlerinden birisi. Bizim bu zamana kadar denetimini yaptığımız 1637 kişi var. Hâlen aktif denetim altında tutulan, elektronik kelepçeyle izlenen 132 yükümlümüz bulunmaktadır. Pilot il olmamız hasebiyle de bizim başarımız, diğer illerdeki yeni sistemin kurulmasında çok büyük katkı sağlayacak. Ayrıca adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şüpheli ve sanıklar için imza yükümlülüğü yerine parmak iziyle takip sistemi kuruluyor. Bu sisteme göre kontrol altındaki yükümlülerimiz, belirlenen karakollarda imza yerine parmak iziyle takiplerini yaptırıyorlar. Böylelikle meydana gelen yığılmaların da önüne geçmiş olacağız.”

Başsavcı Yavuz, Samsun’da genel suç istatistiğinde uyuşturucu kullanımının 5. sırada geldiğine işaret ederek söz konusu iş birliği neticesindeki protokol çerçevesinde de bireyleri bu bağımlılıktan kurtarmak için büyük çaba sarf edeceklerini ve bu süreçte OMÜ ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün de büyük katkılarını olacağını dile getirdi.

Birlikten kuvvet doğacak

Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Güral Karayılmaz da kendi alanında uzman 100 antrenör, 600 personel ve uluslararası ölçülerdeki ciddi potansiyele sahip tesisleriyle farklı dezavantajlı gruplara hizmet etmeye çalışan bir kurum olduklarını kaydederek “Birlikten kuvvet doğar düsturuyla çıktığımız bu yolda bizler Gençlik ve Spor Ailesi olarak gövdemizi bu taşın altına koymaya her zaman hazırız. Bizlere bu fırsatı verdikleri için değerli Rektörüm ve Sayın Cumhuriyet Başsavcıma ve kurumlarına sonsuz teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu. 

İmzaların atıldığı protokole göre taraflar; haklarında tedavi, denetimli serbestlik ve sadece denetimli serbestlik kararı verilen 15-29 yaş aralığındaki ilk defa denetimli serbestlik yükümlülüğüne tabi tutulan bireylere yönelik aktivite temelli müdahale programını hayata geçirecek. Bu çerçevede söz konusu programın; yaşam kalitesi, serbest zaman tatmini ve toplumsal katılım üzerine etkisinin incelenmesini kapsayan iş ve işlemler, paydaşların iş birliğinde yürütülecek.

"Mahkûmlar yaptıkları çalışmalarla hayata tutunuyor"

İmza töreninin adından, Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün OMÜ Yaşam Merkezi’nde düzenlediği karma serginin açılışı yapıldı. Mahkûmların çalışmalarından oluşan sergiyi; Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Karayılmaz hayırlı olsun dilekleriyle açtı.

Halk eğitim merkezlerinde görev yapan eğitimciler tarafından mahkûmlara verilen el sanatları, ahşap boyama, süsleme, resim ve ebru dersleri sonucu ortaya çıkan eserleri inceleyen Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve beraberindeki protokol üyeleri, beğeni ve takdirlerini dile getirdi.

Mahkûmlara verilen eğitimleri, mahkûmların hürriyetlerini kazandıktan sonra meslek sahibi olabilmesi açısından önemli bulduğunu ifade eden Rektör Sait Bilgiç, "Ayrıca mahkûmların faydalı uğraşlarla meşgul edilmeleri, hem kendileri için hem de toplum için faydalı olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Görsel sanatlar eğitmeni Çağla Onaran'ın Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç'e ve Başsavcı Ahmet Yavuz'a ebru sanatını uygulamalı olarak gösterdiği sergide, Rektör Bilgiç ve Başsavcı Yavuz da ortak bir ebru çalışmasına da imza attılar.

Sergi açılışı, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ve Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Karayılmaz'a, yapılan çalışmalardan birer hediye takdim edilmesiyle sona erdi.

Resim, ebru, el sanatları, mum çalışmalarından oluşan sergi 3 gün boyunca ziyarete açık olacak.

Haber: Sinan Akdoğan - Çiğdem Ünaldı

Fotoğraflar: Gökhan Çetin

X
Secure Login

This login is SSL protected