Ulu Önder Ölümünün 79. Yılında OMÜ'de Yâd Edildi
10 Kasım 2017, Cuma - 11:46
Güncelleme: 25 Haziran 2021, Cuma - 13:46

Cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önder ve eşsiz kahraman Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 79. yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından düzenlenen törenle bir kez daha sevgi, saygı ve minnetle anıldı.

Törene; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kuran ve Prof. Dr. Vedat Ceyhan, fakülte dekanları, rektör danışmanları, meslek yüksekokullarının müdürleri, akademisyenler ile idari personel ve öğrenciler katıldı.

Anma Töreni kampüs içerisindeki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Ardından saatler 09:05’i gösterdiğinde Atatürk’ün ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı söylendi.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ise Samsun Valiliğince şehir merkezinde düzenlenen 10 Kasım Atatürk Anma Etkinlikleri’ne katıldı.

Törende konuşan OMÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Rıza Karagöz, Türk milletinin yetiştirdiği ender şahsiyetlerden biri olan Atatürk’ü, siyasi ve askerî hayatı boyunca mücadele ettiği devletlerin yöneticilerinin bile 20. yüzyılın askerî ve siyasi dehası olarak en ön sıraya koymaktan kendilerini alamadığını vurguladı.

“Gerçek bir vizyon adamıydı”

Prof. Dr. Karagöz, Atatürk’ün bir deha olduğunu, canından aziz bildiği milletini içine düştüğü karanlıktan yepyeni ve aydınlık bir geleceğe inançla yönlendirdiğini belirterek şunları söyledi: “Batı emperyalizminin Türk milleti için planladığı esaret projelerini, yine milletinin azim ve kararlılığı ile bozmayı başaran Atatürk, benzer planları bugün de uygulamak isteyen dost görünümlü düşmanlara karşı nasıl davranılması gerektiğini bize göstermiştir.”

Atatürk’ün gerçek bir vizyon adamı olarak hayatının her safhasında, durağanlıktan uzak, yenilikçi ve çığır açıcı, büyük inkılaplarıyla milletine yön veren hakiki bir lider olduğunu dile getiren Prof. Dr. Rıza Karagöz “Hayatında önemli bir yeri bulunan 19 Mayıs şehrinin evlatları olarak bizler bugün, fâni dünyadan ebedi âleme irtihal yıl dönümünde Aziz Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını bir kez daha şükran ve minnet duyguları ile anıyor, manevi huzurlarında saygıyla eğiliyoruz. İlkelerinden aldığımız heyecanla, onun hedef gösterdiği muasır medeniyet yolunda, büyük Türk milletine ebediyete kadar yol ve baht açıklığı diliyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

“Sorumluluğumuzun ve emanetin farkındayız”

Törende konuşan Rektör Yardımcısı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’in Samsun Valiliğinin düzenlediği törende bulunmasından ötürü gönderdiği mesajı ileterek konuşmasına başladı. Konuşmasında günün anlamına dair duygularını “Çok değerli OMÜ mensupları bugün çok özel bir günde Atamızın huzurunda bulunmanın hem heyecanı hem de hüznü içerisindeyim.” şeklinde özetleyen Prof. Dr. Ceyhan, Atatürk’ün bir ufuk çizip 1938’den sonra kutsal emaneti bizlere devrettiğini söyledi. Rektör Yardımcısı Ceyhan bugün olduğu gibi yarın da bu emaneti korumaya devam edeceklerini belirterek “Atamız ve silah arkadaşları yanımızda yok ancak ruhumuzda her zaman varlar ve var olmayı sürdürecekler. Dolayısıyla da bu bilinç ve fedakârlıkla çalışmalarımızı devam ettirip emanete sahip çıkacağız.” şeklinde konuştu.