Cinsel Sağlık Sorumluluğu Kazandırma Projesi Kabul Edildi
08 Kasım 2017, Çarşamba - 18:52
Güncelleme: 10 Kasım 2017, Cuma - 09:21

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kadın ve Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezine bağlı çalışmalar yürüten Pembe Yaka Öğrenci Topluluğunun hazırladığı “Akranım Beni Eğitiyor Cinsel Sağlık Sorumluluğu Kazandırma Projesi (CİSASKAP)”, 1 Aralık Gençlik Fonu tarafından kabul edildi.

Arş. Gör. Dilek Çelik Eren, Arş. Gör. Özge Öz, Dr. Ayşe Çal ile Mehmet Korkmaz’dan oluşan ve danışmanlığını Prof. Dr. İlknur Aydın Avcı’nın yaptığı Pembe Yaka Öğrenci Topluluğu hazırladıkları proje ile Roman gençlere erken evlenmenin sorunlarını anlatarak, oluşturdukları cinsel sağlık sorumluluğunu arttırma programıyla da güvenli cinsel yaşam, erken evlenmenin kadın ve çocuk sağlığına etkileri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve güvenli cinsel yaşam konularında Romanları eğitmeyi amaçlıyor.

Proje kapsamında; OMÜ'ye bağlı fakülte ve yüksekokullarda öğrenim gören öğrencilerden seçilecek 20 gönüllü öğrenciye OMÜ'nün alanında uzman eğitimcileri tarafından "Güvenli Cinsellik için Farkındalık" ve "Cinsel Sağlık Sorumluluğu" eğitimi verilecek. Eğitim sonunda bu öğrenciler, Samsun'un Canik İlçesi Yavuz Selim Mahallesi’nde yaşayan Roman adölesanlara, güvenli cinsellik için farkındalığın oluşturulması ve sağlık sorumluluğunun geliştirilmesi için akran desteği yöntemini kullanarak eğitim verecekler. Ayrıca, Roman mahallesindeki tüm gençler ve ailelerini kapsayan bir de farkındalık konferansı düzenlenecek. Son olarak eğitim verilen 20 gönüllü öğrenci, 100 Roman adölesan ve proje ekibi "1 Aralık Dünya AİDS" gününde hastalığa farkındalık yaratmak için Kasım ayının son haftasında OMÜ Yaşam Merkezi’nde stant kuracaklar.

13 Kasım'da başlayacak proje, 30 Aralık'ta sona erecek.

"1 Aralık Geçlik Fonu", Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV)’nın yerel düzeyde gençlerin üreme sağlığı ve hakları alanında hak sahibi bireyler olarak güçlenmesi ve bunun için geliştirecekleri fikirleri hayata geçirecek bir destek mekanizmasının oluşturulması amacıyla sağladığı bir fondur.