Dekan Oktay Çin'deki Konferansın Davetli Konuşmacısı
09 Kasım 2017, Perşembe - 16:08
Güncelleme: 09 Kasım 2017, Perşembe - 16:11

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay, 2-4 Kasım tarihlerinde Çin’in Wuxi kentinde gerçekleştirilen “9. Yenilenebilir Enerji Konferansı ve Sergisi” kapsamında gerçekleştirilen Dünya Akıllı Enerji Kongresi'ne davetli konuşmacı olarak katıldı.

Dekan Oktay, Çin’in enerji liderlerinin ve belediye başkanlarının hazır bulunduğu kongrede, “Akıllı ve İnsan Odaklı Kentleşme: Geleceğin Kentleri İçin Dersler” (Towards Smart and Human-centred Urbanism: Lessons for Future Cities) başlıklı bir konuşma yaptı.

Prof. Dr. Oktay konuşmasında çağdaş kentsel planlama ve tasarım yaklaşımlarını eleştirel bir bakışla değerlendirerek bu yaklaşımların bazı yönlerini; özgün bir sürdürülebilir kent modeli kapsamındaki geleneksel Türk (Osmanlı) şehrini belli özellikleriyle birleştiren akıllı ve insan odaklı bir kentleşme modeliyle ortaya koydu.

“Planlama ile tasarım insan ve sosyal yaşamla birlikte ele alınmalı”

Dekan Oktay, yeşil binaların ya da enerji korunumu sağlayan teknik çözümlerin tek başına sürdürülebilir ve yaşanabilir bir kent oluşturamadığını, enerji devriminden olumlu sonuçlar alınabilmesi için teknolojik çözümlerin insan ve sosyal yaşam ile birlikte ele alındığı bütüncül bir planlama ve tasarım yaklaşımının zorunlu olduğunu vurguladı.

Kongrenin tek Türk katılımcısı, tek mimar-kent bilimcisi ve iki kadın konuşmacısından biri olan Prof. Dr. Derya Oktay, ilgi ile izlenen konuşmasının ardından çok olumlu değerlendirmeler almaktan ve farklı ülkelere mensup yöneticilerden yeni konuşma ve iş birliği davetleri gelmesinden çok mutlu olduğunu söyledi. Oktay, bu vesile ile kentle ilgili tüm paydaşların 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’nü kutlayarak, kentlerimizde sürdürülebilir ve yaşanabilir bir gelecek için dilek ve beklentisini dile getirdi.