Tarih Öğrencilerinin Gözünden Türk Dünyası
07 Kasım 2017, Salı - 15:00
Güncelleme: 07 Kasım 2017, Salı - 15:28

3. Türk Dünyası Üniversiteli Gençler Yaz Okulu Programı kapsamında 1 ay süreyle Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesinde bulunan Tarih Topluluğu Başkanı Zekeriya Şentürk ve 4. sınıf öğrencisi Yasin Çatal, izlenimlerini Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda katılımcılarla paylaştı.

“Artık geleceğe güvenle bakıyoruz”

Topluluk Danışmanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, etkinlikte yaptığı konuşmada geleceğin teminatı olan gençlerin bu konuda göstermiş olduğu ilginin kendilerini ziyadesiyle memnun ettiğini vurgulayarak “Türk dünyası, tarih farkındalığı noktasında maya tutmuş ve artık geleceğe güvenle bakıyoruz.’’ dedi.

“Etkinlikler aralıksız devam edecek”

Tarih Topluluğu adına konuşan Zekeriya Şentürk de geçen yıl gerçekleştirilen çalıştay sonrası topluluğa artan ilgiden duyduğu memnuniyeti ifade ederek etkinliklerin aralıksız devam edeceğinin altını çizdi. Kazakistan gezisi kapsamındaki projeden söz eden Şentürk, Türkistan coğrafyasını ve tarihini, şehre adını veren Hoca Ahmet Yesevi'nin hayatını, edebî ve manevi şahsiyetini anlatarak onun Türk dünyasındaki değerinin tarifsiz olduğu gerçeğini vurguladı.

Kazakistan’da çekilen fotoğraf ve videolar eşliğinde âdeta ülke turuna çıkartan konferans, seyirciler tarafından hayranlıkla izlendi.

Son sınıf öğrencisi Yasin Çatal ise Türkistan’dan Almatı şehrine yapılan seyahatin güzelliğini,  buradaki sosyal yaşantı ve toplumun kendisinde bıraktığı düşünceleri aktardı. Çatal, bu eski başkentin önemine işaret edip, şehrin içinde barındırdığı müze ve turistik yerlerden bahsederek Kırgızistan seyahati ve burada gitmiş olduğu tarihî Balasagun şehri, Buruna Kulesi, Issık Göl ve Alarça Doğal Parkı izlenimlerini katılımcılarla paylaştı.

Program Kazakistanlı Marat İmanzhanov’un dombra dinletisiyle son buldu.

Haber: Halit Güleryüz