Karadeniz’in Bilinen En Eski Yerleşkesi Tekkeköy
27 Ekim 2017, Cuma - 16:09
Güncelleme: 30 Ekim 2017, Pazartesi - 09:38

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Oxford Üniversitesi, Oulu Üniversitesi, Tekkeköy Belediyesi ve Karadeniz Tarih Araştırmaları ve Çevre Platformu (KATAP) tarafından düzenlenen III. Uluslararası “Eski Çağda Karadeniz ve Tekkeköy: Karadenizin Güney Kıyısında Eski Bir Yerleşme” konulu uluslararası sempozyum başladı.

Tekkeköy Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sempozyuma; Tekkeköy Kaymakamı Güney Öztürk, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, ulusal ve uluslararası üniversitelerden akademisyenler, ilçe protokolü ve öğrenciler katıldı.

“Tekkeköy’ü dünyaya tanıtmak gibi bir misyon üstlendik”

Sempozyumun ilk açılış konuşmasını yapan Tekkeköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü ve KATAP Genel Başkanı Şeref Aydın ”Bizim bir süreden beri kendimize ait bir yol hikâyemiz vardı. Tekkeköy’ü dünyaya tanıtmak gibi bir misyon üstlenmiştik. Belediyemizle beraber epey bir yol kaydetmiştik ama bu yetmez dedik ve uluslararası camiayla da yan yana gelerek çalışmalarımıza devam etmek istedik. O yüzden uluslararası üniversitelerle iş birliği yaparak bu sempozyumu gerçekleştirdik.” dedi.

OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Davut Yiğitpaşa da “Amacımız; dikkati Tekkeköy üzerine çekmek ve Tekkeköy’ün tarihî önemini bu sempozyumla daha iyi anlatmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Tekkeköy ve Samsun iki anlamda çok önemli”

Etkinlikte konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz de ”Üniversite ve şehri bir araya getiren en önemli etkinliklerden bir tanesi sempozyumlardır. Bu sempozyum da bu görevi üstleniyor. Tekkeköy ve Samsun iki anlamda çok önemli. Birincisi Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu için taşıdığı önem, ikincisi çok eski tarihlerden beri yerleşim olan bir şehir olması. Bu bağlamda bu sempozyumun hem Samsun’a hem de Tekkeköy’e önemli katkılar sağlayacağını umuyorum." dedi.

“Tarihin Doğduğu Kent sloganıyla yola çıktık”

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar da “Dünyada artık ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığı bir hizmet anlayışında bu ilçede bir marka, bir isim oluşturalım istedik ve ‘Tarihin doğduğu kent’ sloganıyla yola çıktık. İnsanlık tarihinin Karadeniz’de bilinen en eski yerleşkesi Tekkeköy’dür. Nuh tufanından sonra insanoğlunun yeryüzünde yaşamaya başladığı üç yerleşim yerinden birisi kabul ediliyor Tekkeköy. Bizim bu konuda tarihî bir sorumluluğumuz var. Yaklaşık 14-15 uygarlığın yaşadığı bir ilçeyi ortaya çıkarabilmek, bunu ülkemizin insanlarına ve tüm dünya insanlarına sunabilmek için birtakım gayretlerin içerisine girdik.” şeklinde konuştu.

Sempozyumun açılışında uluslararası konuklar adına Prof. Dr. Gocha R. Tsetskhladze de kısa bir konuşma yaptı.

“Arkeoloji çok önemli bir bilim dalı”

Açılışın son konuşmasını yapan Tekkeköy Kaymakamı Güney Öztürk ise “Arkeoloji çok önemli bir bilim dalı. Bu bilim dalının değerli hocaları bugün buradalar. Onlar bizlere çok kıymetli bilgiler verecekler. Ben inanıyorum ki Tekkeköy’ümüzün tarihî özelliği bu sempozyum ile daha çok ortaya çıkacak. Biz Tekkeköy’ün bu yapılan çalışmalarla sanayi ve spor şehri olduğu kadar tarih ve kültür şehri olacağına da inanıyoruz." dedi.

Temel olarak Karadeniz üzerine çalışan arkeolojinin çeşitli alt alanlarını temsil eden ve farklı üniversitelerde görev yapan akademisyenler ve araştırmacılar arasında etkileşimi sağlamak olan ve Samsun ile Tekkeköy’ün Karadeniz içindeki yerini daha iyi anlatabilmeyi amaçlayan sempozyum iki gün boyunca sürecek.

HABER: Nehir GÜLER

FOTOĞRAFLAR: Gökhan ÇETİN