Bafra Tütününün Markası OMÜ’den
17 Ekim 2017, Salı - 09:00
Güncelleme: 18 Ekim 2017, Çarşamba - 14:35

Tarımsal üretimde en büyük sorun olan millî tohum ıslahı ve üretiminde çözüm Ondokuz Mayıs Üniversitesinden (OMÜ) geldi. OMÜ, dünyaca meşhur olan Bafra tütünlerini ıslah ederek tescil etti ve özel sektöre satışını gerçekleştirdi.

“Üniversite-özel sektör iş birliğine çok iyi bir örnek oldu”

Konu ile ilgili OMÜ Bafra Meslek Yüksekokulu öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan yaptığı açıklamada “Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak 10 yıldır üzerinde çalıştığımız Bafra tütünlerinin ıslahını gerçekleştirdik. ‘Esendal ve Kızılırmak’ çeşitleri olarak tescil ettiğimiz tütün tohumlarımızı özel sektörle buluşturduk. Millî tohum politikası doğrultusunda tescil ettirdiğimiz ‘Esendal ve Kızılırmak’ tütün çeşitlerimiz, tütün alanında çalışan ihracatçı bir firma tarafından 10 yıllık kullanım hakkı satın alınarak üniversite-özel sektör iş birliğine çok iyi bir örnek oldu. OMÜ olarak özel sektör ve çiftçi iş birliğinde bir ilk olan bu paydaşlığı çok önemsiyoruz. Dünya çapında sigara harmanlarında önemli bir yer tutan Bafra tütünlerimizi ıslah ederek tescil altına aldık ve üniversitemiz tarihinde bir ilk olan millî tohumlarımızın özel sektöre satışını gerçekleştirdik.” dedi.

“Çiftçilerimizin yüzünün gülmesi OMÜ’yü gururlandırıyor”

“Özel sektörün sözleşmeli tütün tarımı ile Bafra’da yaklaşık 5 bin çiftçimizin bizim tohumlarımızı ekerek tütün tarımı yapacak olması üniversite olarak bizi ziyadesiyle mutlu etmektedir.” diyen Prof. Dr. Ayan devamında “Üniversitemizin tescilli ‘Esendal ve Kızılırmak’ tescilli çeşitlerimizin Bafra çiftçileri tarafından ekilmesi, ihracatının gerçekleştirilerek uluslararası sigara firmalarının harmanlarına girmesi önemli bir döviz kazancına sebep olacaktır. Tütün ihracatçısı firmaların kazançlarının artması ve çiftçimizin yüzünün gülmesi, üniversitemizin ıslahçı akademisyenleri olarak bizi de gururlandırmaktadır.” sözlerine yer verdi.