MENU

OMÜ'de "Küresel Rekabette Entegrasyona Doğru D-8’in Rolü" başlıklı konferans verildi
08 Mart 2016, Salı - 00:00
Güncelleme: 29 Mart 2016, Salı - 14:25
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-
Bir dizi ziyarette bulunmak amacıyla Samsun’a gelen Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Ekonomik İş Birliği Örgütü Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde “Küresel Rekabette Entegrasyona Doğru D-8’in Rolü” başlıklı konferans verdi.
 
Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan’ı makamında ziyaret eden Mousavi’nin konuşmacı olduğu ve OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansı; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevilhan Mennan, öğretim üyeleri ile öğrenciler takip etti.
 

D-8’in 20 yıllık macerası dünya genelindeki gidişatı ve olayları özetliyor

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Hüseyin Akan, “D-8’i okumaya kalkarsak söylenecek çok şey var. Muhtemelen D-8’in ileride tarihi yazıldığında aslında çok tarihsel bir süreç yaşattığını da yorumlayabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu. Rektör Akan, ABD’nin neredeyse dünyanın kültürel ve ekonomik anlamda tek egemen gücü olarak gözüktüğünü, 51 ayrı devletten müteşekkil olduğunu belirterek “Bu devletlerin her biri ayrı birer devlet olsaydı ABD muhtemelen dünyada bu kadar söz sahibi olmayacaktı.” dedi. Akan, bunu fark eden diğer devletlerin Avrupa Birliği, Şanghay Beşlisi gibi örgütlenmelere giderek güçlerini birleştirdiklerini ve iş birliği içerisinde olduklarını ifade etti.
 
Rektör Hüseyin Akan D-8’in de bu tür bir örgütlenme olarak ortaya çıktığına işaret ederek şu ifadelere yer verdi: “D-8’i tabii öncelikle ekonomik birlik olarak görmek lazım. Ama belki devamında da bir kültürel, sosyal ve eğitimsel birlik olarak da geliştiğini gözlemleyebiliriz. D-8’in neredeyse 20 yıllık macerası bize dünya genelindeki gidişatı ve meydana gelen olayları aslında özetlemektedir.”
 

Erbakan çok dikkatli ve stratejik bir seçim yaptı

D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi ise D-8’in merhum Başbakan Necmettin Erbakan tarafından İstanbul’da yapılan zirveyle kurulduğunu hatırlatarak temel ilkelerinin barış, diyalog, iş birliği, adalet, eşitlik ve demokrasi olduğunu kaydetti. Mousavi verdiği konferansta D-8’in yapısı, işleyişi, vizyonu, hedefleri, tüzüğü, dış ilişkileri hakkında katılımcıları aydınlattı. Mousavi örgüt olarak temel hedeflerinin 2018’in sonuna kadar D-8 ülkelerinin birbirleriyle yaptığı ticareti, dünyayla yaptıkları ticaret ölçeğinde %15-20 bandına çekmek olduğunu belirterek bunun da 500 milyar dolarlık bir rakama tekabül ettiğine dikkat çekti.
 
Genel Sekreter Mousavi dünyadaki 40 ülkenin bilimsel potansiyelini yansıtan grafiği paylaşarak bu ülkelerin arasında 4 tane D-8 ülkesi (Türkiye, Malezya, İran, Mısır) olduğunun altını çizdi. Mousavi yüksek lisans ve doktora öğrencilerine hitap ederek eğer uluslararası kuruluşlarda ve özellikle de D-8 bünyesinde çalışmak istiyorlarsa kendileriyle her türlü doküman ve bilgiyi paylaşmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
 
Mousavi hemen hemen her üniversite konferanslarında sürekli kendisine yöneltilen “Niçin D-8 hâlâ 8 ülkeden oluşuyor, neden sayısı artmıyor?” sorusunu şöyle cevapladı: “Rahmetli Erbakan bu 8 ülkeyi çok dikkatli ve stratejik bir şekilde seçmiştir. Çünkü bu 8 ülkenin potansiyeline baktığınız zaman İslam dünyasının ilk 8 ekonomisini oluşturmaktadır. Siyasi olarak da en önemli, en güçlü ülkeler. Dahası bu 8 ülke İslam İş Birliği Teşkilatının da üyesi. Öyle zannediyorum ki merhum Erbakan İslam İş Birliği Teşkilatının ekonomik anlamda çalışmadığını, çalışamadığını görünce bu ilk 8 ülkeyle farklı bir yapı kurmak istedi. Malumunuz İslam İş Birliği Teşkilatı, Filistin Meselesi üzerine kurulmuştu, o konuda bile başarılı olamadı, ekonomik konuda ise hiç başarılı olamadı. Erbakan bunu gördü ve böyle bir örgüt kurmak istedi.”
 

Problemleri saygı çerçevesinde çözmeye çalışıyoruz

Konferans daha sonra soru-cevap olarak interaktif bir şekilde devam etti. Mousavi Türkiye ile İran arasında Suriye meselesinden kaynaklanan sorunlara dair soruyu ise “Gündemimizde siyaset yok. Suriye meselesi ilk çıktığı zaman Sekretarya olarak bu meselenin üye ülkeler arasındaki iş birliğini etkilememesi için elimizden geleni yaptık. Bu konuda çok başarılı olduğumuza inanıyorum. Belli aralıklarla yapılan toplantılarımız tüm ülkelerin katılımıyla siyasi çatışmalar yansımadan sakin bir şekilde geçiyor. Problemler olsa da aynı masa etrafında ülkeler birbirlerine saygı çerçevesinde sorunlarını konuşarak hallediyor.” şeklinde cevapladı.
 
Konferans sonunda Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Genel Sekreter Mousavi’ye günün hatırası olarak plaket takdiminde bulundu.
 
1997 yılında kurulan D-8, sekiz üye ülkeden (Türkiye, İran, Mısır, Endonezya, Nijerya, Malezya, Pakistan, Bangladeş) oluşan uluslararası bir kuruluş. D-8, geniş bir nüfus ve coğrafi alanı temsil eden 8 ülke arasında ticaret ilişkilerinde yeni fırsatlar yaratmayı, somut ortak projeler ile ekonomik iş birliğini geliştirmeyi ve gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarını güçlendirmeyi amaçlıyor.
 
X
Secure Login

This login is SSL protected