Karadeniz’in Simgesi Fındık Uluslararası Kongrede Masaya Yatırıldı
15 Ağustos 2017, Salı - 15:41
Güncelleme: 16 Ağustos 2017, Çarşamba - 09:10

9. Uluslararası Fındık Kongresi (IX. International Congress on HAZELNUT) Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)’nin ev sahipliğinde Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.

Kongrenin açılışına Samsun Valisi Osman Kaymak, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Ordu Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Karadeniz Fındık ve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Vedat Ceyhan ve Prof. Dr. Mehmet Kuran, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nail Kırmacı, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Kongre Başkanı Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Tuncer, OMÜ’den ve farklı ülkelerden akademisyenler, bilim insanları ve sektör yetkilileri katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Celal Tuncer dokuzuncusu yapılan ve fındık üzerine düzenlenen bu kongrenin dünyada tek olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Tuncer, “40 yıldır düzenlenen ve her 4 yılda bir farklı bir ülkede yapılan Uluslararası Fındık Kongresi'nin 30 yıl sonra Samsun’da ve üniversitemizde yapılmasından gurur duyuyoruz.” dedi.

“Popülizmin değil bilimin hâkim olduğu bir toplantıyı idrak ediyoruz”

Kongrenin açılışında söz alan Karadeniz Fındık ve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç de kongrede yer almaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek ”Şunun için çok mutluyum ki ilk defa fiyat kavgalarının konuşulmadığı, popülizmin değil bilimin hâkim olduğu bir toplantıyı idrak ediyoruz. Bu noktada hem üniversitemize hem de dünyanın dört bir tarafından gelen bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu kongrenin dünya fındık tüketiminin artırılmasına da vesile olmasını diliyorum. Biz ihracatçıların her şeyden önce fındık tüketiminin artmasını ve tüketimin de tabi ki Türkiye orijinli olarak yükselmesini ön planda tuttuğumuzu söylemek istiyorum.” şeklinde konuştu. Sevinç, bu çalışmaların söz konusu hedefi destekleyecek sonuçlara vesile olacağını söyledi.

“OMÜ olarak Tarım, Sağlık ve Havacılık dallarında önemli imkânlara sahibiz”

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç de "Fındığın ana vatanı Türkiye’de, Türkiye’nin önemli şehirlerinden birisi olan Samsun’da ve yine Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden biri olan OMÜ’desiniz. Size OMÜ’yü kısaca tanıtmak istiyorum. 42. yaşımızı henüz kutladık. Bütün alanlarda fakültelerimiz var. Oldukça geniş bir üniversiteyiz. 56 bin öğrencimiz, 2 bin 300 civarında akademisyenimiz var. Bunların yaklaşık bin kadarı öğretim üyesi. Öğrencilerimizin 32 bin kadarı lisans, 8 bin kadarı lisansüstü ve geri kalanı da ön lisans öğrencisi. Özellikle Sağlık, Tarım ve Havacılık alanında önemli imkânlara sahibiz ve bu alanlar içerisinde de kendimize belirli bir araştırma politikası oluşturarak yolumuza devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bu kongrenin güzel çalışmaların sergilendiği ve fındığın geleceği adına doğru fikirlerin paylaşıldığı bir platform olacağını ümit ettiğini kaydeden Rektör Bilgiç, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Ümit ediyorum ki bu çalışmanın hem bilimsel ikliminden hem şehrimiz Samsun’dan hem de üniversitemiz ve Türkiye’nin güzelliğinden hoş  anılar edinerek ayrılacaksınız. Sizleri tekrar şehrimizde ve üniversitemizde görmekten mutlu olacağız."

“Fındık çok stratejik bir ürün”

Samsun Valisi Osman Kaymak ise Türkiye’nin fındık konusunda dünyada söz sahibi olduğunu vurgulayarak “Dünyada fındık üretiminin yüzde 70’i Türkiye’de yapılıyor. Samsun’da 95 bin kişi fındıktan geçimini sağlıyor ve şehrimizde yılda 90 bin ton fındık üretiliyor. Bu kongrede fındığın, üretiminden işlenmesi ve pazarlanmasına kadar ele alınması bizi ümitlendiriyor. Fındık çok stratejik bir ürün. Fındığın katma değerini artırarak üreticiye daha fazla yansıması bizim için çok önemli." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından konferansa geçildi. 19 Ağustos Cumartesi günü sona erecek kongrede, 149 adet sunum yapılacak. Bunların 60’ı sözlü, 94 tanesi ise poster sunumu olacak.

Haber: Nehir GÜLER

Fotoğraflar: Gökhan ÇETİN