Kızılırmak Deltası Cernek Kuş Halkalama Çalışması
14 Ağustos 2017, Pazartesi - 12:40
Güncelleme: 19 Temmuz 2017, Çarşamba - 17:05

Kuşlar, yaygın olmaları, kolay izlenebilmeleri ve her türlü ekosistemde bulunabilmeleri nedeniyle en yoğun araştırılan canlı grubudur. Kuş göçü de üzerinde en çok araştırma yapılan konulardan biridir. Bu amaçla kullanılan yöntemler ve elde edilen bilgiler hem önemli bilimsel veri sağlar, hem de nitelikli gözlemciler ve araştırmacıların yetiştirilmesi için uygun ortamlar oluşturur. Kuş halkalama, kuşların yaşamları ile ilgili birçok bilinmezi ortaya çıkarmak üzere tüm dünyada kullanılan yaygın bir yöntemdir.

Samsun ili Bafra ilçesinde bulunan Kızılırmak Deltası Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda 2002 yılından bu yana Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi tarafından kuş halkalama çalışmaları devam etmektedir.

Kızılırmak Deltası Cernek Kuş Halkalama İstasyonunda gerçekleştirilen kuş halkalama çalışmalarının 2017 yılı sonbahar dönemi başlıyor. Çalışma 14 Ağustos – 29 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. 2002 yılından bu yana Ornitoloji Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen halkalama çalışmalarına şimdiye kadar 68 farklı üniversiteden, yurt dışından, STK'lardan 760'dan fazla gönüllü, doğa ve kuş sever katılarak önemli katkılarda bulunmuştur. Bu dönem gerçekleştirilecek çalışmalarda da yer almak isteyen olursa bizimle irtibata geçebilir.

Ülkemizin Karadeniz kıyısındaki en büyük deltası olan Kızılırmak Deltası'nda 11 hafta boyunca süren kuş halkalama çalışmalarımız sırasında, kuşların yakalanıp gerekli ölçümleri alınıp tekrar doğaya bırakılması aşamalarında yardımcı olmak üzere çalışmalarımıza gönüllü olarak katılabilirsiniz.

Bu çalışma size ne katacak?

☺ Bilimsel bir çalışmanın parçası olmak
☺ Uygulamalı olarak veri toplamak ve çalışma yöntemlerini öğrenmek
☺ Kuşları yakından tanımak
☺ Ulusal ve küresel ölçekte soyu tehlike altında olan birçok kuş türünü doğal ortamlarında izlemek
☺ Kuş göçüne yakından tanıklık etmek
☺ Kamp deneyimi kazanmak
☺ Arazi tecrübesi edinmek
☺ Yeni arkadaşlıklar kurmak
☺ Doğada vakit geçirip onu tanımak

Katılım Koşulları

Çalışmamıza katılabilmek için arazide çalışmayı önleyici herhangi bir sağlık sorununa sahip olmamak ve ekip çalışmasına uygun olmak yeterlidir.
18 yaşından küçük olanların ailesinden “katılmalarında sakınca olmadığına” dair bir yazı sunmaları gerekmektedir.

Neler Yapacaksınız?

- Ağ kontrolleri
- Kuşları ağdan çıkartma
- Halkalama defterine not tutma
- Yırtıcı Göçü izleme

Çalışmamız gün doğumundan gün batımına kadar devam edecektir. Alanda kurulu olan ağlar her saat başı en az bir kişi tarafından kontrol edilerek yakalanan kuşlar istasyona getirilecek ve kuşun tür, yaş, cinsiyet tayini yapılıp gerekli ölçümleri alınıp tekrar doğaya salınacaktır.

Konaklama Cernek Gölü kıyısında bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ait Yönetim Merkezi binasında gerçekleştirilecektir. Bina içerisinde yatakhane bulunmaktadır. Yemek malzemeleri Üniversitemizin desteklediği araştırma projesince karşılanmakta olup yemeklerin hazırlanması katılımcı ekip tarafından ortaklaşa iş bölümü halinde yapılacaktır.

Katılımcıların en az bir hafta boyunca kalmaları gerekmektedir. Çalışma alanına sürekli ulaşım olmadığı için ekipler cumartesi günleri, üniversitemizin aracı ile alana ulaştırılmaktadır ve ekip değişimleri cumartesi günleri gerçekleşmektedir. Ekiplerin kalacağı haftalık zaman dilimleri de araç takvimine göre belirlenmiştir. Katılımcıların Samsun'a ulaşımı ve kişisel ihtiyaçları dışındaki gereksinimleri OMÜ BAP proje desteği ile sağlanacaktır.

Her ekibin lideri çalışma sırasındaki sorumlu halkalamacıdır ve çalışmayı yönlendirir.

Çalışma dönemi 14 Ağustos – 29 Ekim tarihleri arasıdır. Ekipler tablodaki tarihlere göre değişecektir. Katılımcıların hangi tarihte katılmak istediğini tabloya göre belirlemesi gerekmektedir. Katılımcılar kendileri için uygun olan tarihi bizlere bildirmek durumundadır. Ekipler maksimum 5'şer kişiden oluşur. Gönüllülerin kayıtları da ekipteki kişi sayısına göre yapılır.

1. Hafta 14 -19 Ağustos
2. Hafta 19- 26 Ağustos
3. Hafta 26 Ağustos – 2 Eylül
4. Hafta 2 – 9 Eylül
5. Hafta 9 – 16 Eylül
6. Hafta 16 – 23 Eylül
7. Hafta 23 -  30 Eylül
8. Hafta 30 Eylül – 7 Ekim
9. Hafta 7 – 14 Ekim
10. Hafta 14 – 21 Ekim
11. Hafta  21 – 29 Ekim

Halkalama çalışmaları ve merkezimiz tarafından gerçekleştirilen çalışmalara da http://ornitolojiarmer.omu.edu.tr/ web adresinden ulaşabilirsiniz.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi
Ornitoloji Araştırma Merkezi