Askerlik ve İletişim Söyleşisi
04 Mart 2016, Cuma - 00:00
Güncelleme: 06 Mart 2016, Pazar - 02:18
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İletişim Fakültesi Konferans Salonunda Mehmetçik Vakfı Samsun İl Temsilcisi Dr.(E.) Kurmay Albay İbrahim YILDIRIM, “Askerlik ve İletişim” adlı söyleşide öğrencilere askerliğin önemi ve Mehmetçik Vakfı hakkında bilgilendirme yaptı.

Söyleşiye; OMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurdan Öncel Taşkıran, dekan yardımcıları, Mehmetçik Vakfı Samsun İl Temsilcisi Dr.(E.) Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Tarih yapmaktan, tarih yazmaya fırsat bulamamış bir milletiz

Söze Türk milletinin tarih boyunca çok çeşitli bir coğrafyada yaşayan köklü bir tarihe sahip olduğundan bahsederek başlayan Yıldırım,  “Türk milleti, bugün Cumhurbaşkanlığı Konutu’nda da yer bulan 16 büyük Türk devleti kurmuş ve yaptığı işlerle tarihin akışına yön vermiştir. Tarih yapmaktan tarih yazmaya fırsat bulamamış bir milletiz. Tarihimizi de genelde Çinliler, Bizanslılar, Ermeniler yazmıştır. Devletin olmazsa olmaz dediğimiz 4 temel unsuru vardır. Bunlar insan topluluğu, toprak, devlet kudreti, siyasi teşkilatlanma.” diyerek sözlerine devam etti.

Asker kelimesinin kökeni Arapça ESKR kelimesinden gelir

Yıldırım, “ Dünyaya askerliği öğreten bir milletiz. Çinliler aslında etekle ata binerken pantolonla ata binmeyi, bunun yanı sıra ‘onbaşı, yüzbaşı, binbaşı’ gibi terimleri, teşkilatlanmayı ve çeşitli silahları kullanmayı öğreten biziz. Asker kelimesinin kökeni Arapça’da ESKR’den gelir. ESKR kelimesinde tüm harflerin bir anlamı vardır. Kelimenin ilk harfi olan E, Uluiyet-i Ruhiye, askerin üstün bir ruh yapısına sahip olduğunu; ikinci harfi olan S, Selamet-i Fikriye, doğru düşünceyi kavraması; 3. harf olan K, Keramet-i Tabiye ise zor durumlarda çare bulma sanatı ve son olarak R harfi ise Riyazat-i Bedeniye yani vücut dayanıklılığı anlamına gelmektedir.” dedi.

Ardından 2. Sınıf öğrencisi Emine Yüce, “Kınalı Hasan” hikayesini anlatırken gözyaşlarına hakim olamayarak herkese hüzün dolu anlar yaşattı ve tekrardan bu vatanın kolay kazanılmadığını bizlere hatırlattı.

Türkiye Mehmetçik’e, Mehmetçik Türk Milletine emanettir

Söyleşide Atatürk’ün sözlerine yer veren Yıldırım son olarak Mehmetçik Vakfının amacından ve yaptığı yardımlardan bahsetti. Yıldırım, TSK Mehmetçik Vakfınca 01 Ocak 1982’den 30 Nisan 2015 tarihine kadar geçen sürede 43 bin 802 kişiye yaklaşık 500 milyon TL (488.477.672,66 TL)  yardım yapıldığını sözlerine ekledi.

Söyleşinin sonunda Nurdan Öncel Taşkıran, teşekkür belgesini İbrahim Yıldırım’a alkışlar eşliğinde verdi.