İpekçilik Geliştirme Eğitim ve Konaklama Merkezi Tasarımı
03 Mart 2016, Perşembe - 00:00
Güncelleme: 05 Mart 2016, Cumartesi - 20:11
Amasya’daki Bimarhane, Mehmet Paşa Camii ve Mustafa Bey Hamamı gibi üç anıtsal yapıya komşu alanda “İpekçilik Geliştirme, Eğitim ve Konaklama Merkezi” kurmayı tasarlayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, proje alanınını yerinde belirlemek ve incelemek için Dekan-Bölüm Başkanı ve proje koordinatörü Prof. Dr. Derya Oktay, stüdyo ekibi Cem Ayık, Hilal Parlak Arslan, Murat Sefer Özdurmuş ve öğrencilerle birlikte Amasya’da araştırma-inceleme gezisi gerçekleştirdi.

TMMOB Mimarlar Odası Amasya Temsilcisi Hüsamettin Seçilmiş ve ilgili uzmanların büyük destek verdiği proje ile ilgili olarak, temsilcilik binasında tüm ekip ve öğrencilerle bir de çalışma toplantısı düzenlendi. Amasya’nın deneyimli uzmanı Mimar Hakkı Göztaş kılavuzluğunda, kentin gizli mahallesi Helkis’in mahalle dokusu incelenerek, özgün yerel karakteristiklere sahip bir konak ziyaret edildi. Amasya’nın geleneksel konut ve mutfak kültürü hakkında bilgi alınan gezide, tarihi Hatunya mahallesinin özgün otelinde tüm ekibi ağırlayan, eski Amasyalı yapı teknikeri Kemal Kavlak da ziyaret süresince ekibe yerel kültüre dair çok değerli bilgiler verdi.

"Önemli olan ipek üreticiliğini yeniden canladırmak"

Prof. Oktay, kentsel bağlamda tasarıma odaklanan projenin, fakülte vizyonu doğrultusunda yere göre ve sürdürülebilir çevreler oluşturmaya odaklı eğitimin çok önemli bir aşaması olduğunu kaydederek, yerinde görüp öğrenmenin Mimarlık eğitiminde en etkili eğitim yöntemi olduğunu ve öğrencilerden de bunu yansıtan çok olumlu geri bildirimler aldıklarını vurguladı. Oktay, bu proje aracılığı ile, Amasya’da geçmişte yabancı sermayeyi bile çeken çok önemli bir ekonomi unsuru olan, ancak gitgide yok olan ipek üreticiliğinin yeniden canlandırılmasının önemine de dikkat çekileceğini sözlerine ekledi.