Mimarlık Fakültesinin İlk Mezuniyet Sevinci
29 Mayıs 2017, Pazartesi - 17:38
Güncelleme: 15 Haziran 2017, Perşembe - 11:06

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mimarlık Fakültesi ilk mezunlarını, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen mezuniyet töreniyle geleceğe uğurladı.

Törene; Samsun Valisi İbrahim Şahin, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Oktay ve çeşitli fakülte dekanları, Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, akademisyenler, mezun öğrenciler ve aileleri katıldı.

"MİM 402 Bitirme Projeleri" sergisinin Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç tarafından açılmasıyla başlayan mezuniyet töreni, OMÜ Devlet Konservatuarı öğrencilerinin verdiği resital eşliğindeki sinevizyon gösterisiyle devam etti. Mimarlık Fakültesinin kurulumundan bu yana yapılan faaliyetlerden ve öğrenci fotoğraflarından oluşan gösteri, izleyenlerden büyük beğeni topladı.

Törenin açılış konuşmasını fakülte birincisi Elif Şencan yaptı. Şencan, geçirdiği zorlu eğitim süreci sonunda mimarlık mesleğini Atatürk ilkeleri doğrultusunda ve en iyi şekilde yapacağına söz verdi.

"Mimarlık Fakültesi hayatımın en önemli projesiydi"

İlk mezunları mimarlık dünyasına kazandırmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Prof. Dr. Derya Oktay, kurulumunda yer aldığı fakülteyi hayatının en önemli projesi olarak gördüğünün altını çizerek, "Bir sınıfla başladığımız yolculuk, her gün yaşanan gelişmelerle bizi mutlu ederek fakültemizi bugünkü konumuna getirdi. Ancak mutlu anlarımız olduğu gibi sıkıntılar da yaşadık. 45 senelik eski bir binadan, modern bir Mimarlık Fakültesi yaratmak oldukça zor bir süreçti. Bu süreçte emeği geçen ve destek olan herkese teşekkür ederim." dedi.

"Başarılarınızla gururlanmak istiyoruz"

İlk mezunları, kurucu mezunlar olarak nitelendiren Prof. Dr. Oktay, "Siz bu fakültenin en önemli bireylerisiniz. Meslek hayatına atıldığınızda fakültemizin elçileri olacaksınız. İlk mezunlar olarak sizden beklentimiz, mimarlık ortamında meslek etiği çizgisinden çıkmadan her şeyin en iyisini yapmanızdır. Başarılarınızla gururlanmak istiyoruz." diye konuştu.

Yeni bir fakülte olmasına rağmern ulusal ve uluslararası alanda öne çıkan bir vizyonla en iyiyi örnek alarak eğitim verdiklerini belirten Prof. Dr. Derya Oktay, bunun sonucu olarak öğrencilerin uluslararası alanda gösterdikleri başarıyı örnek verdi. Yoğun emekler sonucunda ve somut projeler üreterek mezun olan öğrencilere nice başarılar dileyen Dekan Prof. Dr. Derya Oktay, tüm öğrencileri kutladı.

"Fakültenin kente olumlu katkıları şimdiden hissediliyor"

Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu da konuşmasında, Mimarlık Fakültesinin yeni bir fakülte olmasına rağmen kente olumlu katkıların şimdiden hissedilmeye başladığını vurguladı. Memişoğlu, ilerleyen dönemlerde bu katkının artarak devama edeceğine inandığını dile getirdi.

Mezun öğrencilere etik davranmalarını ve adil olmalarını nasihat eden Başkan Memişoğlu,  "Doğaya, geleneksel yaşama bağlı, geçmişle geleceğin bağını kuran mimarlar olmanızı diliyorum. Yolunuz açık olsun." diyerek konuşmasını noktaladı.

"Meslek hayatınızda üniversiteyi de temsil ettiğinizi unutmayın"

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ise Mimarlık Fakültesinin ilk mezunlarının meslek hayatlarında sadece kendilerini değil, üniversiteyi de temsil edeceğini belirterek, "Sorumluluklarınız arttı. Bunun altından kalkacak donanımı eğitim hayatınız boyunca aldığınıza inanıyorum." dedi.

"Mimarlık yaşam alanlarımızı tasarlayan önemli bir meslek"

Mimarlığı yaşam alanlarımızı tasarlayan önemli bir meslek olarak tanımlayan Rektör Bilgiç, Türkiye'deki mevcut yaşam alanlarının özensiz ve estetikten uzak olduğu konusuna değindi. Prof. Dr. Bilgiç öğrencilere, meslek hayatlarında bu konuda özenli davranmaları tavsiyesinde bulundu.

"Geleceğe taşınabilecek mimari eserler tasarlayın"

Mezun öğrencilere, geleceğe de taşınabilecek mimari eserler tasarlamalarını öneren Rektör Sait Bilgiç, "Yetiştirdiğimiz tüm gençlere güveniyoruz. Sizden yarattığınız güzelliklerle ülkemize hizmet etmenizi diliyoruz. Bugün mezun olan genç mimarlarımızın sağlık ve başarı ile yollarına devam etmelerini temenni ederim." şeklinde konuştu.

"Meslek hayatınızda Türkiye sınırlarını aşın"

Samsun Valisi İbrahim Şahin de mimarlığın her yerde geçerli, evrensel bir meslek olduğunun altını çizerek öğrencilerden kendilerini Türkiye içinde sınırlamamalarını istedi. Vali Şahin, "Dört yıllık bir fakülte olmasına rağmen ülkemizdeki mimarlık fakülteleri arasında şimdiden ülke genelinde ilk 15'in içine girmiş, 42 yıllık köklü bir üniversiteden mezun olmak bir ayrıcalıktır. Size tavsiyem, birden fazla dil öğrenin. Bir ayağınız da yurt dışında olsun." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Vali İbrahim Şahin fakülte birincisi Eli Şencan'a, Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç fakülte ikincisi Ecem Yıldız'a ve Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu da fakülte üçüncüsü Nihan Albayrak'a başarı belgesi ve hediyelerini takdim etti.

Törende arıca, İspanya’nın Madrid kentinde düzenlenen "Uluslararası Sürdürülebilir Öğrenci Tasarım Yarışmasında" üçüncülük kazanarak Mimarlık Fakültesini onurlandıran Mimarlık Bölümü Araştırma Görevlisi Muammer Yaman ve son sınıf öğrencisi Ali Gökaslan tasarımlarıyla ilgili bir sunum da gerçekleştirdi.

Mezun öğrencilerin hep bir ağızdan "Mimarlık Yemini" ederek keplerini havaya fırlatmasıyla tören sona erdi.

Haber:Çiğdem ÜNALDI

Fotoğraflar: Gökhan ÇETİN