MENU

Türkiye’de Kırmızı Et Açığının Giderilmesinde Küçükbaş Hayvancılığın Rolü Tartışıldı
25 Mayıs 2017, Perşembe - 11:33
Güncelleme: 25 Mayıs 2017, Perşembe - 11:33
Dinlemek için tıklayınızDİNLE
Paylaş
A+ A-

Samsun Zootekni Derneği tarafından  “Türkiye’de Kırmızı Et Açığının Giderilmesinde Küçükbaş Hayvancılığın Rolü” başlıklı panel düzenlendi. Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Salonu’nda yapılan panele OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Samsun Zootekni Derneği Başkanı Prof. Dr. Ergin Öztürk, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.

“280 milyon nüfusu bile bakacak bir ülkeyiz”

Panelin açılış konuşmasını yapan OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, “Türkiye, bir tarım ülkesidir. Eğer bu ülke kalkınacaksa, geleceğine güvenli adımlarla yürüyecekse, bu tarımı ayağa kaldırarak mümkün olacaktır. Tarımın ve tarıma dayalı sanayinin olmadığı Türkiye’nin ayağa kalkması mümkün değildir. Ziraat Fakültesi Dekanı olarak değil, çifti çocuğu ve ziraat mühendisi olarak açık yüreklilikle söylüyorum; ‘Eğer bu ülkede tarım, üvey evlat muamelesi görmezse, öz değerine sahip çıkan çiftçilerimiz hak ettiği değere kavuşursa, tarım profesyonel yöntemlerle yürütülürse, değil şuan ki 80 milyon nüfusumuzu 280 milyon nüfusu bile bakacak bir ülkeyiz. Tarımı yok saymak, son 30 yıldır uygulanan politikalarla doğru bir yere götürmek mümkün değildir. Artık bunların değişmesi lazım” dedi.

“Dağlarımız ve yaylalarımız boş, otlatılmıyor, değerlendirilmiyor”

Samsun Zootekni Derneği Başkanı Prof. Dr. Ergin Öztürk ise konuşmasında Kırmızı et ihtiyacının küçükbaş hayvan üretimiyle çözülebileceğinin altını çizdi. Öztürk, “Köylerden şehirlere göç var. Dolayısıyla şehirde nüfus artıyor. Bu nüfus koyun ve keçi etinin ne olduğunu pek bilmiyor. Bunların damak tadına alışık değil. Bu nedenle özellikle kırsal alanda tamamen doğal ortamda ne kimyasal gübre ne ilaç hiçbir zararlı maddeyle muhatap olmadan dağların en yükseklerinde otlayan, temiz çiçeklerle ve yararlı otlarla beslenen bu hayvanların etlerinin bir o kadar lezzetli bir o kadar da sağlıklı olduğunu biliyoruz. Bu hayvanların çoğaltılmasının son yıllarda bir sorun olarak önümüze çıkan, ‘kırmızı et ithalat’ına nispeten bir cevap olacağına düşünüyoruz. Çünkü kırmızı et zaman zaman ithal ediliyor. Bizim dağlarımız ve yaylalarımız boş, otlatılmıyor, değerlendirilmiyor. Biz ülkemize bu alanda sahip çıkmak zorundayız. O nedenle bu paneli düzenledik” ifadesini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Panelde Doç Dr. Mustafa Oflaz, Doç. Dr. Hüseyin Genççelep, Veteriner Hekim Faruk Şanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Habip Muruz, Veteriner Hekim Serdar Günyel ve Doç. Dr. Ali Vaiz Garipoğlu kendi uzmanlık alanlarıyla sunumlar yaptı.

X
Secure Login

This login is SSL protected