Tüm Dillerde Merhaba
25 Nisan 2017, Salı - 18:08
Güncelleme: 02 Mayıs 2017, Salı - 17:57

Samsun Valiliği, İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü arasında imzalanan protokol gereği Samsun Maarif Hareketi içerisinde İlkadım Millî Eğitim Müdürlüğü ve OMÜ iş birliğinde hazırlanan “Tüm Dillerde Size Merhaba Projesi”nin açılış ve tanıtım programı renkli anlara sahne oldu.

İlkadım ilçesindeki 23 Nisan Ortaokulu’nda gerçekleştirilen programa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, OMÜ Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Rıdvan Kızılkaya, öğretim üyeleri, millî eğitim çalışanları, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Program öncesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ve beraberindekileri öğrenciler okulda çiçeklerle karşıladı.

İlkadım ilçesinde faaliyet gösteren ortaokullardaki öğrencilere yönelik olarak gerçekleştirilen “Tüm Dillerde Sizlere Merhaba Projesi”;  OMÜ’de eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin sosyal, kültürel ve sanatsal olarak kendi ülkelerinin farklı özelliklerini sergilemesi yoluyla kültürlerarası etkileşim sağlamayı ve ortaokul öğrencilerinin yaşantılarına farklı bakış açıları kazandırmayı amaçlıyor.

“OMÜ’nün çok büyük ilgi ve desteğini gördük”

Program öncesi açılış konuşmaları kapsamında söz alan İlkadım İlçe Millî Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, öğrencilerin geleceğe daha iyi hazırlanması adına böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Numanoğlu, "Tüm Dillerde Sizlere Merhaba Projesi"nde ve hazırladıkları diğer projelerde OMÜ’nün çok büyük ilgi ve desteklerini gördüklerini vurgulayarak, “Özellikle fikir olarak bu projeyi ortaya atan OMÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Menderes Kabadayı hocamızı anmak istiyorum. Projenin fikir babası kendileriydi. Sağ olsunlar bizlere Sayın Rektörümüzün desteğiyle bu imkânı sağladılar. Toplamda 5 coğrafi bölgeden onlarca öğrenciyle bir araya gelme fırsatı yakaladık. Kültür kaynaşmasını sağlayacak bu güzel ve anlamlı projenin ortaya çıkmasında fikri, katkısı ve emeği olan herkese teşekkür ediyor, projenin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

Etkinlikte konuşan OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan da program sırasında söylenen İstiklal Marşı ile ilgili öğrencilere hitaben, “Salonda çok güçlü bir İstiklal Marşı duydum. Bir günde en az 3-4 programa katılıyorum. 8 aydır duyduğum en kuvvetli İstiklal Marşı buradaydı. Bu beni son derece mutlu etti. Arkamızda geleceğimizin teminatı gençler var, gerçekten bunu hissettim.” ifadelerini kullandı.

“Lütfen iletişimi ihmal etmeyin”

Rektör Yardımcısı Ceyhan, “Bizler elimizden geleni yapıyoruz. Ama inanın bizden gördüğünüz ilgi ve alaka sizin bize yansıttığınız güzel enerjidir. Onun için de bizler her zaman sizlerle birlikte olacağız. Bunun için de söz veriyoruz. Sizin bulunduğunuz sıralarda ben de bulundum. Hayatım boyunca bana başarıyı getiren tek bir şey vardı; o da iletişim, lütfen siz de iletişimde kalın ve iletişimi ihmal etmeyin. Bu vesileyle bu projenin çok başarılı olacağına inanıyorum. Emeği geçenlere de yürekten teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun, iyi ki varsınız.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarından sonra Azerbaycanlı öğrenci Haydar Ahmedov, Azerbaycan tarihi, coğrafyası ve bu coğrafyada tarih boyunca kurulan devletler hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Bir başka Azeri öğrenci Rövşen Kasımzade de Türkiye’de bulunduğu süre zarfında iletişim kurarken yaşadığı komik anları ve hatıraları katılımcılarla paylaştı. Azerbaycan edebiyatı, müziği, millî bayramları ve dansları hakkındaki sunumla devam eden programda Azeri öğrenciler, ulusal dans örneklerinden oluşan koreografi ile öğrenci ve katılımcılara keyifli anlar yaşattılar.

Türkmenistanlı öğrencilerin geleneksel saz ve danslarıyla sergiledikleri performans ve okudukları Türkçe şiir de izleyicilerden büyük alkış alırken, projenin açılış ve tanıtım programı, gösterilerde yer alan öğrencilere katılım sertifikalarının verilmesiyle sona erdi.

"Tüm Dillerde Sizlere Merhaba Projesi", Türkî Cumhuriyetler, Afrika, Asya, Orta Doğu ve Balkan gruplarından öğrencilerin katılımıyla İlkadım ilçesindeki farklı okullarda devam edecek.

Haber : Sinan Akdoğan

Fotoğraflar : Gökhan Çetin