OMÜ Hacker Kampa Ev Sahipliği Yaptı
23 Nisan 2017, Pazar - 00:11
Güncelleme: 04 Aralık 2017, Pazartesi - 14:08

Siber güvenlikle ilgili farkındalığı, bilgi ve tecrübeyi artırmak amacıyla düzenlenen “Hacker Camp 2017”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çarşamba Ticaret Borsası Meslek Yüksekokulu'nda toplandı. 22 Nisan’da başlayan ve 23 Nisan’da sona eren kampta ’beyaz şapkalı hackerlar’ olarak bilinen ‘siber güvenlik uzmanlığı’ konusunda eğitim verildi.

‘’Hacker Camp 2017", Çarşamba Ticaret Borsası’nın desteğiyle  Ondokuz Mayıs Üniversitesinin  ev sahipliğinde gerçekleştirildi. “Hacker Camp 2017” eğitim etkinliğine farklı branşlardan yaklaşık 380 kişi katıldı.

OMÜ Çarşamba Ticaret Borsası Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen “Hacker Camp”ta iki gün boyunca ‘Kablosuz Ağlar Güvenliği ’, ’Web Uygulamaları Güvenliği’ ,’Sızma Testi Uygulamaları’ ’Linux Sistem Yönetimi’, ’Herkes için Python’ konularında hem siber saldırı hem de siber savunma alanında yapılan çalışmalar, uygulamalı olarak gösterildi.

Altunay “Siber dünyadaki gelişmeleri ele aldık”

Çarşamba Ticaret Borsası Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı  Öğr. Gör. Hakan Can Altunay,  eğitimlerde siber dünyada yaşanan güncel olaylar ve iş imkânları üzerinde durduklarını, öğrencilerin piyasada karşılaşılan zorlukları bire bir okulda görmesini, ufuklarının genişlemesini amaçladıklarını söyledi.  Altunay; “ ‘Web Güvenliği’ başlığında web sitelerinin temel işleyişi, bu alanda en çok karşılaşılan güvenlik zafiyetleri ve bunlara karşı alınabilecek güvenlik önlemleri, siber suçlar gibi konuları ele aldık.” dedi.

Uzmanlardan siber güvenlik eğitimi

“Linux Sistem Yönetimi” başlığı altında linux sistemlerinin yapısı, kullanım alanları ve nedenlerini, Ağ Güvenliği Uzmanı Deniz Parlak katılımcılara anlattı. Kampta, uzak bağlantıların yapılabilmesi ve güvenliği gibi konular da eğitimler arasındaydı. “Herkes için Python” eğitiminin asıl amacının her kesimden insanların python dilinin gücünü keşfetmelerine yardımcı olmak olduğunu ifade eden  Blackbox Siber Mücadele Takımı'nın üyesi  Anıl Baran Yelken, Python ile sızma testi geliştirme araçlarının tasarımını hedeflediklerini söyledi. Yelken, ‘Python’ da printten başlayıp  modüller ve sınıf yapısına kadar ilerledikten sonra  sızma testi araçlarının nasıl gelişeceği  üzerine çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Korsanlara karşı nasıl önlem alınır?

Ağ güvenliği uzmanı Kürşat Oğuzhan Akıncı, iki gün süren eğitimde ’beyaz şapkalı hackerlar’ olarak bilinen siber güvenlik elemanlarının, bilişim suçları işleyen kötü niyetli bilgisayar korsanlarının teknik ve yöntemlerini bildiklerini ve bu doğrultuda bunlara karşı önlem alma ve saldırıları ortadan kaldırma konusunda eğitim verildiğini ifade etti.

Haber ve Fotoğraflar: Halit Güleryüz - Melih Liman